Тя била красива като филмова звезда и свободна като вятъра.

...
Тя била красива като филмова звезда и свободна като вятъра.
Коментари Харесай

Невероятният живот на хладнокръвната красавица и брилянтен агент - Нанси Уейк

Тя била красива като кино звезда и свободна като вятъра. Пиела и ругаела повече от мъжете. И ненавиждала нацистите. Една книга споделя вълнуващата история на английската агентка Нанси Уейк.

За Михаел Юргс явно не е от голяма важност какъв брой известна е личността, за която написа. Важна за него е само "истинската история ". Това изяснява за какво след биографията на скулпторката Ева Хесе той още веднъж предлага портрет на персона, чието име малко на брой са чували.

Не че Нанси Уейк е изцяло незнайна. Тя е в действителност една от най-успешните английски агентки. Неин шеф е Special Operations Executive (SOE). Тази работа, основана от Уинстън Чърчил по време на Втората международна война, има за задача "да възпламени Европа " - т.е., да внася ужас в лагера на врага, да прави атентати и да доставя Съпротивата с оръжия. За разлика от МИ-6, SOE назначава и сътрудници от женски пол. През 1944 година за SOE работят общо към 14 хиляди мъже и дами. Нанси Уейк е една от тях.

Хладнокръвната хубавица

Родена през 1912 година в Нова Зеландия, Нанси Уейк постоянно живее на ръба на мизерията. Тя е най-малкото от общо шест деца, израства без татко. Когато е на 16 години, Нанси напуща дома си. Четири години по-късно наследява малко пари от вуйна си и отпътува за Съединените щати. През 1933 година се озовава във Франция, където изначало работи като журналистка.

Нанси е красива, има мощно еротично лъчение и притегля погледа на всички мъже. Отлична причина за по-сетнешната й работа като сътрудник. За английската работа SOE се знае, че е назначавала единствено атрактивни дами. Нанси споделя за самата себе си, че е "нещо като плейгърл ", в това число поради умеенето й да гълтам големи количества алкохол. Тя остава вярна на този си табиет през целия си живот. Въпреки това доживява до дълбока напреднала възраст - умира през 2011-та на 98 години.

Алкохолът укрепва присъщата ѝ жизнерадостна бодрост, което кара мнозина да считат, че пийне ли повечко, губи надзор върху себе си. В реалност обаче Нанси в никакъв случай не губи надзор. Задачите си извършва невъзмутимо и концентрирано - тъкмо по усета на SOE, споделя в книгата си Михаел Юргс.

"Бялата мишка "

През 1938 година Нанси е за малко във Виена, където става свидетелка на униженията, на които са подлагани еврейските поданици на града. Именно там Нанси взема решение, че задачата й от тук нататък е да се бори против нацистите. Като агентка на SOE тя работи най-вече във Франция - под кодовото име "Хелене ". Десетки пъти излага на риск живота си, само че оцелява. Гестапо, където наричали Нанси "Бялата мишка ", предлага за главата й премия от 5 милиона франка. Но нито немските окупатори, нито френските колаборационисти съумяват да я заловят.

С времето животът й се трансформира в легенда, а най-важните моменти от него и изключително работата ѝ с дейците от френската Съпротива стават драматургична основа на кино лентата "Шарлот Грей ", сниман през 2001 година с Кейт Бланшет в основната роля.

Познавайки кино лентата, Михаел Юргс се пробва в книгата си да отговори на въпроса кои от историите, разказвани за агентката Нанси Уейк, дават отговор на истината. Той разказва живота й единствено въз основа на тествани свидетелства. И построява портрета на една изключителна жена: магнетично привлекателна, невъзмутима, решителна, разкрепостена и свободна като вятъра.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР