Тя бе категорична, че не отговаря на истината твърдението, че

...
Тя бе категорична, че не отговаря на истината твърдението, че
Коментари Харесай

Невена Зартова: Не съм осъществявала чадър над Нотариуса, удобен момент е за лов на вещици

Тя бе безапелационна, че не дава отговор на истината изказванието, че е осъществявала " чадър " над Нотариуса. 

" В Софийска районна прокуратура в никакъв случай не е осъщестяван чадър. Нито бранене на сянка, нито нещо сходно върху преписки и досъдебни производства, свръзани с Мартин Божанов, нито с друго правосъдно произвеждане. Разбирам, че в този момент е комфортен миг за лов на вещици и е нужна изкупителна жертва ", добави тя. 

Зартова означи, че не схваща за какво името ѝ е било забъркано в тази ситуация на гръцките жители, които настояват, че им е оказван напън от групата към Божанов.

" Допускам, че по отношение на тях фактически е сбъднат рекет, изнудване, с или редом с присъединяване на Божанов, Атанасов и може би и други юристи ", добави тя.

Зартова уточни, че не познава двамата гърци - Анастасиос Дикос и Йоаким Каламарис, които участваха на съвещанието.

Във връзка с подадените оставки от заместниците ѝ, които се разграничават от нейните дейности, Невена Зартова уточни, че знае, че те са били принудени. Зартова сложи въпроса, че в случай че нейните сътрудници като заместител административни ръководители могат да бъдат принудени, какво друго би се случило с други прокурори.

" Позорното в тази ситуация е опитът да се принуждават магистрати - заместници на административния началник. Ако по този метод със закани, закани, обещания могат да бъдат принудени хора, с които до през вчерашния ден сме седяли на една маса и сме били другари, с такава лека ръка да подпишат една такава декларация, че се разграничават от мои дейности, не знам по какъв начин биха били принудени редови прокурори ", категорична бе Зартова.

По думите й, тя е била предизвестена от сътрудници, че се приготвя и второ искане за дисциплинарна инспекция, която по-късно е станала факт. " След две дисциплинарки няма да се изненадам и обвиняване да ми бъде повдигнато ", разяснява Невена Зартова.

По думите й казусът в правосъдната система е обвързаността на административните ръководители на висшестоящите прокуратури с някой от двата кръга или и с двата. " Проблемът е, че в случай че някой, в случай че аз стартира да приказвам, това, което желаете от мен, тези две дисциплинарки иска ми се сторят като " розов облак " ", добави тя.

Зартова добави, че сътрудника ѝ Константин Сулев, който е работил по делото против Петьо Петров и го е оповестил за търсене, сега самичък е обвинен, като уточни, че делото е прекъснато, откакто е отишло в Софийската градска прокуратура.

От чуването на бившия областен прокурор на София стана известно, че в показанията по това дело са се съдържали данни за осъществени закононарушение от висшестоящи прокурори. Тя дефинира случая като една от най-големите корупционни схеми в системата.

Прокурор Невена Зартова уточни, че има магистрати, свързани с Петьо Петров. " На мен ми беше препоръчано да стана част от това семейство, само че отхвърлих, заради което не съм наясно с техните връзки, само че такова " семейство " несъмнено съществуваше ", уточни тя.

Зартова сподели, че няма какво да крие. " Ще направя всичко допустимо да се разплете тази скица. Готова съм да спомагам с всичко, което знам ", добави още прокурорът, като посочи, че ще даде показания като очевидец, в случай че прокуратурата реши да проверява.

Четиримата някогашни заместници на към този момент някогашния областен прокурор на София - Борислав Георгиев, Иван Стефанов, Мима Куцкова-Дамянова и Тодор Куюмджиев, които бяха в залата, обаче отрекоха изказванието, че са били принудени и показаха, че дружно с Невена Зартова са обсъждали да си подадат оставките, по-късно всеки е имал няколко дни да си намерения.

Четиримата обясниха, че са изчакали дали техният началник ще си подаде оставката, само че това не се е случило. Впоследствие те са си подали заедно оставката. Обяснението им е, че са подхванали това деяние поради насъбрано напрежение в районната прокуратура поради няколко следващи инспекции на работата на прокурорите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР