Творбите за изложбата Минимализъм в българската живопис 1944-2019 пристигнаха в

...
Творбите за изложбата Минимализъм в българската живопис 1944-2019 пристигнаха в
Коментари Харесай

Родният минимализъм изгрява в галерията на Гладстон

Творбите за изложбата " Минимализъм в българската живопис 1944-2019 " дойдоха в преди малко приключената изложба на ул. „ Гладстон ”. На 2 септември с експозицията в наличието на Бойко Борисов залата ще бъде публично открита. Куратори на изложбата са доцент Красимир Русев и доцент Румен Жеков. В околните дни творбите ще бъдат аранжирани и окачени в новото артистично пространство.

„ Проектът желае да събере на едно място множеството български създатели, които са минималисти. Галерията е задоволително огромна за такава огромна галерия ”, сподели доцент Румен Жеков. В нея ще бъдат показани над 100 произведения живопис. Фондът на експозицията е

събран след дълготрайно ровене в държавните галерии, частните сбирки

и персоналните архиви.

Редом с Петър Дачев и Станислав Памукчиев ще забележим Магда Папазова, Милко Павлов и Иван Кънчев. На изложбата в Пловдив ще бъдат показани работите на 43-има живописци. Някои от тях вземат участие с по 2-3 творби.

Проектът " Минимализъм в българската живопис 1944-2019 " започва през май тази година в изложбената зала във Велико Търново. Там бяха показани с огромен триумф 41 създатели. Експозицията е взор към естетическите стойности на

един тип изкуство, съумяло да промени усета на създателите

и ценителите през 20-и век. Организаторите се надяват, че планът ще сложи началото на съществени проучвателен и популяризаторски начинания. Изложбата е част от серия, която си слага за цел да подтиква професионалният интерес към минимализма - към неговото проучване и архивиране.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР