Творбите на Антон Дончев представляват истинската история на България, която

...
Творбите на Антон Дончев представляват истинската история на България, която
Коментари Харесай

Боян Ангелов: Творбите на Антон Дончев представляват истинската история на България

Творбите на Антон Дончев съставляват същинската история на България, която не може по никакъв метод да се промени, да се оскверни или да се преиначи. Това сподели ръководителят на Съюза на българските писатели (СБП) Боян Ангелов по време на представянето на неиздадения до момента разказ на Антон Дончев „ Вълчан Войвода и златото на Лизимах “ довечера, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според Ангелов би трябвало да бъдем признателни на създателя на „ Време разделно “, тъй като той е направил по този начин, че българската литература да доближи нови висоти. „ Аз съм сигурен, че той ще има свои почитатели в тези негови старания “, уточни ръководителят на Съюз на българските писатели.

Съпругата на Антон Дончев – актрисата Райна Василева, се обърна към починалия публицист с думите: „ Не ми беше елементарно, само че не можех да не ти направя този подарък, който към този момент е в ръцете на приятелите ти. Последната твоя изповед към историята и още един облик в творчеството ти. Въпреки че не съумя персонално да поднесеш книгата на читателите си, и то в размера, в който я беше замислил, тя и по този начин стопира дъха. И е предостатъчна за размисъл, тъй като въпросите, които задава, не са малко и на някои от тях не е отговорено “.

Василева уточни, че писателят е създавал своята литературна легенда, само че се е опирал на неоспорими обстоятелства и събития за времето, за което написа. „ Това е времето на Българското възобновление. И споделяше: „ За това време би трябвало доста да се написа, тъй като доста е недописано “, означи Василева.

Тя уточни, че за Антон Дончев Вълчан Войвода е ярка фигура от този интервал. Райна Василева цитира изявление, в което писателят споделя, че Вълчан Войвода е многостранна персона, част от една незадоволително осветена частица от историята ни. По време на представянето актрисата прочете и фрагмент от „ Вълчан Войвода и златото на Лизимах “.

Със смесени усеща съм довечера измежду вас. Мъчно ми е, че татко ми го няма, а въпреки това изпитвам възприятие на горделивост, че толкоз доста хора са тук и желаят да почетат освен паметта на Антон Дончев, а и неговото творчество с излизането на последния му разказ, сподели по време на събитието синът на създателя Никола Дончев.

Освен, че беше последният популярен български белетрист, Антон Дончев беше, е и ще бъде нравствен ментор на своя народ, уточни издателят Иван Гранитски. Той описа, че дружно с писателя са минали над два и половина милиона километра в България, с цел да се срещат с читатели. Докато ние приказваме за него, той е тук, означи Гранитски.

В събитието участваха още ръководителят на Съюза на колекционерите в България проф. Валери Стефанов, писателката Анжела Димчева и поетът, предприемач и колекционер Ангел Симеонов, който прочете свое стихотворение, отдадено на Антон Дончев.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР