Твърдостта и изповедничеството на вярата на св. Атанасий Велики е

...
Твърдостта и изповедничеството на вярата на св. Атанасий Велики е
Коментари Харесай

Варненският храм „Св. Атанасий“ чества своя празник

Твърдостта и изповедничеството на вярата на св. Атанасий Велики е належащо да имаме и в нашето време. Това сподели в проповедта си след празничната Света Литургия ставрофорен иконом Дончо Александров, който води службата на храмовия празник на черквата „ Св. Атанасий “ във Варна. Изповядването на вярата е доста значимо, уточни той и добави, че християните би трябвало да имат отговор, когато ги попитат по какъв начин и в кого имат вяра. „ Ние хората от XXI век доста постоянно губим времето си в обществените мрежи и следва да се замислим какъв брой четем божието слово, писанията на отците на църквата, които ни просвещават по този начин, че да познаваме своята религия и добре да я изповядваме. Да можем да я защитим и по едно и също време с това да я покажем на тези, които са към нас, тъй като и през днешния ден доста хора се заблуждават и имат потребност да чуят верните думи за вярата и добър съвет. Ние като християни сме призвани да бъдем божи пратеници и да кажем какво е нашата религия “, уточни той. 

Отец Дончо напомни, че св. Атанасий Велики живее във време, когато след гоненията на християните, Христовата религия е приета, само че стартират вътрешните несъгласия и се появяват ереси. Една от най-влиятелните е на Арий и тя превзема доста хора, само че тогава се появява св. Атанасий, който разчита на божията мъдрост, изучил е науките и още като дякон взе участие в Първия космополитен събор. Благодарение на него се разрушава ереста на Арий. Той способства и за първите членове на Символа на вярата, признати тогава, сподели свещеникът. 

Животът на св. Атанасий протича в разнообразни компликации и тествания, само че където и да се намира, той постоянно проповядва истината и Божието слово, насочвайки хората да имат вяра не по човешката мъдрост и разсъдък, а както църквата благовестява, посочи още отец Дончо. По думите му непокътнатите от бащата на църквата трудове са превъзходни за четене, а в житието му ще намерим доста моменти, които насочат обръщение към нас. Ще забележим един човек, лоялен на църквата, архиерей с грижа християните да популяризират Бога по същинския метод. Той е и герой за правдата, непокорен на всичко, което му се е предложило, с цел да резервира своя архиерейски престол. „ Св. Атанасий ни учи да познаваме добре своята религия и да я изповядваме. Учи ни, че е доста значимо тази религия да бъде съчетана с живот в Христа с положителни каузи. Той не инцидентно е наименуван „ Велик “, тъй като и подвигът и заслугите му към Светата черква са велики “, добави свещеникът. 

Отец Дончо благодари на всички петнадесет свещенослужители, които взеха присъединяване в огромния празник на храма, идвайки освен от град Варна, а от разнообразни места в епархията. Той освети рибен курбан, който бе раздаден на миряните. Хората получиха и новия брой на месечното издание на църковното настоятелство към храм „ Св. Атанасий “ вестник „ Православен глас “. Гости на храмовия празник бяха и деца от подготвителна група до четвърти клас на Частно главно учебно заведение „ Монтесори “ във Варна. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР