Твърди се, че най-малко 2500, ако не и 12 000

...
Твърди се, че най-малко 2500, ако не и 12 000
Коментари Харесай

Exxpreso.at: Между 2 500 и 12 000 украински войници са обкръжени в Бахмут

Твърди се, че минимум 2500, в случай че не и 12 000 украински бойци са обкръжени в град Бахмут, за който се водят тежки боеве от месеци, а заповед на президента на Украйна Володимир Зеленски е предотвратила навременното оттегляне, оповестява австрийското електронно издание Exxpreso.at. 

 

В резултат на това украинските войски са подхванали обезверени опити за контраатаки. Президентът на Украйна e сменил и един от командващите силите в Донбас, означават от редакцията. 

 

Информацията от фронтовия град Бахмут не трябва да се приема като чиста монета, предизвестява изданието. И двете воюващи страни популяризират пропагандни отчети. В съветските канали в Telegram, а също и профилите на редица интернационалните военни специалисти се появяват от ден на ден изказвания, че дребният град, който бе защитаван от украинската войска с големи загуби, в този момент е в " тактическо обграждане “:

 

Преди няколко дни украинският президент е бил осведомен, че към този момент няма метод за безвредно евакуиране на украинските войски, които към момента се бият по улиците, защото последният път за достъп е под директен обстрел на съветската войска.

 

Това значи, че 2500 украински бойци и задгранични наемници може би са в капан в Бахмут, някои източници даже приказват за 12 000 души. Съдбата им евентуално ще бъде попадане в съветски плен до няколко дни, откакто доставките на муниции и храна от Киев към този момент са невъзможни.

 

Проукраински осведомителни платформи оповестяват, че украинските въоръжени сили контраатакуват фланговете на съветските войски и се стремят да обкръжат батальоните на Кремъл. Доста подозрително е обаче дали това би могло да бъде реализирано с оглед броя на бойците, ситуирани от съветските въоръжени сили.

 

Ако Бахмут бъде изцяло отстранен като отбранителна позиция, Украйна губи най-силното предно барикада на втората си отбранителна линия: тогава съветските войски могат да напреднат през еднакъв, открит терен към по-големите градове като Краматорск (население 159 000 души) и Славянск (население 109 000 души). Не бива да се подценява и по какъв начин възможен триумф при Бахмут – изключително с оглед заповедта на Зеленски – ще бъде употребена от пропагандната машина на Кремъл.

 

Друг знак, че военната обстановка в Украйна не наподобява доста добра сега: година след началото на съветската инвазия, украинският президент Володимир Зеленски уволни висшия командващ в Донбас Едуард Москальов. Това излиза наяве от декрет, оповестен от украинската президентска канцелария в неделя вечерта. Указът не прецизира претекстовете за решението.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР