Твърди се, че чувството за хумор е ясен индикатор за

...
Твърди се, че чувството за хумор е ясен индикатор за
Коментари Харесай

Кога човек започва да се смее: Какво казват науката и експерт по смях

Твърди се, че възприятието за комизъм е явен знак за интелигентността на човек. И в случай че не друго – ясно подсказва гъвкавостта на мисловната активност, чувството за правота и неистина, за духовитост и одушевеност.

Но ражда ли се човек с възприятие за комизъм? Възпитава ли се? Сентрологът, стендъп и артист Димитър Иванов - Капитана споделя повече в новия епизод на „ Ох, на мама! Podcast ”, а основният редактор на Ohnamama.bg Наталия Такова-Мазгарева добавя с потребни и любопитни обстоятелства.

Кога стартира да се смее човек?

Изследователски екип от университета в Портсмут открива, че детето може да употребява изражението на лицето си или разнообразни звуци от 7-8-месечна възраст, с цел да разсмива съзнателно възрастните.

3-4 месеца

Бебетата стартират да се смеят, когато са на 3 месеца. През този интервал образните чувства могат да провокират смях, най-много в отговор на образни тласъци като мимика, която родителите им вършат.

7-8 месеца

Детето се научава да работи с изражението на лицето, гласа или придвижванията на тялото си, с цел да може да разсмива родителите.

9-10 месеца

През това време доста постоянно можете да забележите, че усмивка на лицето на детето ще се появи, когато създадат нещо, което не би трябвало. Ето по какъв начин те стартират да развиват „ шеговит “ комизъм.

1 година

През този интервал можете да забележите още повече, че когато едно дете направи някаква „ беля “, то ще наподобява предостатъчно от себе си.

2 години

Въз основа на развиването на речниковия ресурс на детето можем да следим първите опити за словесно изложение на смешки в тази възраст.

А по какъв начин можем да развием възприятието за комизъм?

Разбира се, като се майтапим. Митко дава страхотна концепция за разиграване на сюжети пред дребните деца благодарение на кукли или други играчки, които са смешни и занимателни.

Да се майтапим с децата си също е значимо, като би трябвало да сме деликатни и да обясняваме по кое време нещо е смешно и по кое време може да бъде признато за засегнатост.

Често като дребни децата одобряват множеството изказвания за дословни – по тази причина е добра концепция да обясняваме по кое време приказваме съществено, по кое време е смешка и какво желаеме да кажем с думите си.

И несъмнено – да окуражаваме децата ни също да се майтапят. Не постоянно ще им се получава, само че противоположната връзка даже единствено под формата на усмивка е задоволителна мотивация.

Повече – чуйте в епизода на подкаста
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР