Твърденията, че се готви ново споразумение с Украйна за предоставяне

...
Твърденията, че се готви ново споразумение с Украйна за предоставяне
Коментари Харесай

Стоянов: Твърденията, че се готви ново споразумение с Украйна за въоръжение, са манипулативни

Твърденията, че се готви ново съглашение с Украйна за даване на въоръжение , са безусловно манипулативни . Споразумението, което днес Министерският съвет реши да предложи на 49-ото Народно заседание (НС) е същото , което в края на предходната година беше признато и препоръчано на вниманието на 48-ото Народно събрание. Това разяснява пред публицисти в Сопот служебният министър на защитата Димитър Стоянов . По думите му с това решение се желае всяко едно даване на оръжия да минава ратификация на Народно събрание. 

Министър Стоянов разяснява, че 48-ото Народно събрание е нямало задоволително време да прегледа това съглашение и по тази причина то през днешния ден още веднъж бе признато от Министерски съвет. Целта е да има изясненост какво се дава от Българската войска, в случай че изобщо се дава в бъдеще, и това да минава ратификация от Народно събрание, сподели министърът. Според него е извънредно значимо обществеността да знае.

На въпрос на публицисти ще бъде ли понижен бюджетът за защита, Стоянов отговори, че се надява, че няма да бъде злепоставен Националният проект за нужните средства, които би трябвало да бъдат предоставени за защита, който е възложен и в НАТО. Няма по какъв начин да бъде понижен бюджетът на защитата, само че в последна сметка последната дума има Народно събрание по предложение на Министерството на финансите, сподели министърът.

Министърът заяви, че през днешния ден е изменена точка от нормативната уредба, обвързвана с решението за възобновяване на боеприпасите с изтичащ запас. Ако не възобновим в този момент боеприпасите си, т.е. не ги предоставим на военно-промишления комплекс, ще би трябвало след това да закупим нови, а за тези да заплатим в допълнение за утилизация и заличаване, изясни Стоянов. 

Министър Стоянов взе участие в среща с европейския комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон и заместник-министъра на стопанската система и промишлеността Ирина Щонова, които посетиха индустриалните бази на „ Вазовски машиностроителни фабрики ” ЕАД в Иганово и Сопот. На срещата се разяснява увеличение на потенциала на отбранителната промишленост за производство на повече муниции, които са нужни за попълване на запасите, сподели Стоянов. По думите му  запасите от избрани боеприпаси на страните членки на Европейския съюз и на НАТО са на привършване и за това е належащо да се произведат по-голямо количество муниции. 

Според министъра средствата, които Европейският съюз ще даде за отбранителната промишленост, ще разрешат възобновяване въз основата за произвеждане. Военно-промишленият комплекс е належащо да бъде осъвременен и това е опция, разяснява Стоянов. Той добави, че като планове за рационализация се включва и доставка на въоръжение и системи, които употребяват 155-милиметрови снаряди. Ние също ще се възползваме от това Българската войска да придобие такова значимо съоръжение, сподели още министърът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР