Твърдението на Стево Пендаровски, че у нас има македонско малцинство,

...
Твърдението на Стево Пендаровски, че у нас има македонско малцинство,
Коментари Харесай

Наш историк отговори на Пендаровски: Не етнически македонци, а българи са репресирани в Пиринска Македония

Твърдението на Стево Пендаровски, че у нас има македонско малцинство, което страда 80 година и е минало през мъчения и голгота, не дава отговор на историческата истина. Очевидно е, че той е почнал своята предизборна акция. В нея Пендаровски иронизира ВМРО-ДПМНЕ, които дават обещание, че ще трансформират българската Конституция и македонското малцинство ще се впише в нея. Това няма по какъв начин да се случи, изясни пред Lupa.bg историкът доцент доктор Спас Ташев във връзка с изказванията на македонския президент, че македонското малцинство в България е измъчвано с десетилетия.



Стево Пендаровски

Спас Ташев напомни, че е имало репресии върху българи в Пиринска Македония през 1946 година Те са насилвани да се пишат македонци по време на най-дивия комунистически интервал у нас през 46 година и при преброяването през 56 година „ Тогава на власт в Съюз на съветските социалистически републики беше пристигнал Хрушчов и за да завоюва Югославия, беше почнал да притиска Тодор Живков българите в Пиринска Македония да бъдат оповестени още веднъж за македонци, както бе станало по време на Георги Димитров ”, изясни историкът.

Гражданите на Северна Македония за следващ път нямат избор – принудени са да избират не сред положителното и злото, а сред по-малкото и по-голямото зло, сред ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ. Същото важи и за президентските избори – дали ще посочат Стево Пендаровски или Гордана Силяновска.

„ В избирателен клип на Силяновска от 2019 година се виждаше учебник по конституционно право на проф. Стефан Стойчев. За да не се разбере, че тя чете българска литература, беше размазан българският герб на корицата на книгата. Това значи, че тя употребява прелестно литературен български, без да го е учила, само че се срами от този факт. Това демонстрира какъв брой е ниско равнището на политиците в Северна Македония ”, уточни доцент доктор Ташев.

Той изясни, че българското държавно устройство не допуска съществуване на национални малцинства. Затова никое малцинство не може да бъде записано, без значение какво е то. Северна Македония е поела ангажимент с двустранна конвенция да няма малцинствени искания към България. Същото важи и за Гърция. Всяко заговаряне в тази посока значи неспазване на поети задължения от страна на Скопие.

" Подобна политика изобщо не е македонска, а руско-сръбска, защото точно в Белград и Москва е основана сегашната държавна теория на Северна Македония, останала като едно непроменено завещание от комунистическа Югославия. Днес вместо Скопие да върви по европейски път, както заявяват неговите управници, то върви интензивно към сръбския свят – доктрината на Белград, облечена с видимо благозвучното име Отворени Балкани. Разминаването сред думи и каузи става все по-фрапиращо “, разяснява доцент доктор Ташев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР