Твърдението е на виден италиански антимафиот. В обширна статия вестник

...
Твърдението е на виден италиански антимафиот. В обширна статия вестник
Коментари Харесай

”Мафията е в Източна Европа – особено в България и Румъния“

Твърдението е на изтъкнат италиански антимафиот.

В обширна публикация вестник "Ди Велт “ показва, че "Ндрангета " работи интензивно в Източна Европа от 20 години насам. Тя е в положение да оказва въздействие и върху избори ", твърди прокурорът-антимафиот Никола Гратери от Калабрия.

Според изданието, той е най-важният правосъден специалист по въпроса за интернационалните контакти на мощната калабрийска мафия.

Пипалата на мафията са в цяла Източна Европа

Още през 2008 година ръководителят на Комисията за битка с мафията в Народното събрание Франческо Форджоне показва обстоен отчет за интернационалната агресия на "Ндрангета ".

Калабриецът Форджоне дълго време е бил под полицейска протекция поради разкритията си и добре познава заплахите, свързани с тази вероятно най-могъща незаконна организация в света. Той е и създател на книгата "Износ на мафия ".

"Организациите на италианската мафия от дълго време са се настанали във всички страни на Източна Европа – на първо място в България и Румъния ", споделя Форджоне, представен от „ Ди Велт “. Интересите на мафията са "едни и същи на всички места по света ", добавя специалистът: "Мафията желае да печели от всевъзможни финансови транзакции, пране на пари, вложения и незаконна търговия от всевъзможен темперамент ".

Гигантските парични суми от интернационалната търговия с опиати, оръжия и рискови боклуци се влагали в покупко-продажби с недвижими парцели или на борсата - това е най-простият метод за пране на пари ", твърди Франческо Форджоне и добавя: "От нашите следствия знаем, че мафията е забъркана в свадите за отровните боклуци в Румъния и че е разпростряла пипалата си чак до Газпром ".

Факт е да вземем за пример, че кланът „ Казалези “ - една от най-успешните бандитски групировки на Камората - има консолидирани ползи в Румъния, а кланът на „ Корлеоне “ беше забъркан в кавги с незаконни отровни боклуци. “ В последно време апетитите на мафията са ориентирани и към структурните фондове на Европейски Съюз, средствата от които постепенно се пренасочват от южния фланг на Европа към източноевропейските членки на Европейски Съюз.

За Ндрангета, която разполага с големи средства, е като детска игра да си купи и политическо въздействие в тези страни, изяснява Форджоне. "Това е познатият механизъм на корупцията - мафията подкупва политици, с цел да си обезпечи безотговорност. А за политиците в района парите на мафията са добре пристигнали, тъй като с тях обслужват своята клиентела и финансират предизборни акции ", споделя италианският специалист.

Мафията управлява източноевропейския си бизнес от Германия

Предполага се, че мафията направлява своя източноевропейски бизнес от територията на Германия, където нейните незаконни структури са пуснали корени от десетилетия насам.

„ Мафията навлезе едно време в Германия дружно с гастарбайтерите и дълго време остана незабелязана, тъй като управляващите в страната имаха задоволително проблеми с други организации – да вземем за пример с могъщата съветска мафия “, споделя Форджоне и прибавя: "Едва след кървавата баня в Дуисбург през 2007 година, когато измежду бял ден бяха убити шестима души пред едно заведение, немските управляващи започнаха да се вглеждат в структурите на италианската мафия ".

"Ндрангета " направлява износа на опиати през стратегическите холандски пристанища Ротердам и Антверпен и управлява своите подразделения в страните от Бенелюкс.

Двама членове на клана „ Странджо “ от Сан Лука в Калабрия, които бяха забъркани в убийствата в Дуисбург, бяха задържани в Ротердам и Брюксел.

"Всичко на Изток да се изкупи – неотложно! "

Франческо Форджоне допуска, че експанзията на италианската мафия към Източна Европа стартира незабавно след рухването на Берлинската стена. Показателни в това отношение са думите на един необут на мафията, казани от него на съдбоносната дата 9 ноември 1989 година: "Стената падна. Тръгвайте незабавно към Берлин и купувайте на Изток всичко, което се продава ", заповядва той в подслушан от полицията диалог.

Форджоне твърди, че огромна част от обичаните на германците италиански заведения за хранене са обвързани с босовете на калабрийската мафия. Вестник „ Ди Велт “ отбелязва, че при профилираната акция на полицията през януари в Германия са били задържани 11 членове на "Ндрангета.

"Много постоянно въпросните италиански заведения за хранене се намират в подозрителна непосредственост до държавни здания и съдилища ", споделя още Форджоне. Фактът, че мафията уголемява своя бизнес в Източна Европа, си проличава и по това, че търговията на опиати и оръжия се завръщат в България, Румъния, Албания и Черна гора.

Страните от Източна Европа, в това число и членуващите в Европейски Съюз, постоянно предложили "сигурен терен " за незаконни покупко-продажби, тъй като законодателството, методите на търсене, както и съдействието в битката против проведената престъпност са надалеч по-слабо развити, в сравнение с в Италия и страните от Западна Европа ", заключава Франческо Форджоне.

* Текстът е оповестен тук.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР