Твърдението, че ЮНЕСКО ще пази паметника на Съветската армия в

...
Твърдението, че ЮНЕСКО ще пази паметника на Съветската армия в
Коментари Харесай

ЮНЕСКО ще пази Альоша? Невярно

Твърдението, че ЮНЕСКО ще пази паметника на Съветската войска в Пловдив, е невярно;

Паметникът не е измежду обектите на международното културно завещание под отбрана на ЮНЕСКО у нас и организацията няма отношение към решението за премахването му;

У нас погрешното изказванието е публикувано от българския уебсайт BNews, чийто домейн е регистриран от компания на Мария Календерска. Бившият публицист, политик и евродепутат Николай Бареков също способства за разпространяването на погрешната информация;

Не дава отговор на истината и изказванието, че паметниците на руската войска в разнообразни страни са под закрилата на Организация на обединените нации.

Това са главните заключения от обява на  по тематиката
Кой търси отбрана на паметника?
Според съветската държавна осведомителна организация ТАСС апелът към ЮНЕСКО е дело на Иван Мелников, заместник-председател на съветския клон на Комитета по правата на индивида към Организация на обединените нации и шеф на Фонда за отбрана на националното историческо завещание. В формалната си биография Мелников е показан като създател на програмата „ Правозащитници “ на пропагандната радиостанция „ Спутник “, колумнист в проклемълски издания и „ непрекъснат специалист ” в телевизионни излъчвания на следени от Кремъл медии („ Първи канал “, „ НТВ “, „ Россия “, „ Рен-ТВ “, „ Звезда “ и др.).

ТАСС написа, че Мелников е отправил молба към генералната директорка на ЮНЕСКО, Одри Азулай, в която приканва ЮНЕСКО да попречи на демонтирането на паметника в Пловдив.

Като аргументи Мелников акцентира „ нарушение на интернационалното право, както и нарушение на правата на малцинствата и реабилитация на нацизма “. 

В аргументацията си Мелников се базира на два разнообразни документа и смесва две разнообразни интернационалните организации. Той твърди, че премахването на паметниците на руската войска опонира на Конвенцията за запазване на международното културно и естествено завещание, призната от Общото заседание на Организация на обединените нации на 16 ноември 1972 година Организацията, която се занимава с опазването на това завещание е ЮНЕСКО (Организация на обединените народи за обучение, просвета и култура). 

След това Мелников загатва Комитета за правата на индивида (КПЧ) на Организация на обединените нации – органът, претрупан да следи спазването на Международния пакт за цивилен и политически права. Мелников твърди, че в отговор на „ редица тъжби “ Комитетът е предотвратил събарянето на сходни монументи в други страни и те са минали „ под отбраната на Организация на обединените нации “.
Паметник на културата ли е " Альоша "
Паметникът в Пловдив не е част от международното културно завещание, което попада под закрилата на ЮНЕСКО в България. Твърдението на Мелников, че възможното му разглобяване би противоречало на Конвенцията е погрешно. В България има 10 обекта под отбраната на ЮНЕСКО – седем от тях са монументи на културата, а три са естествени обекти.

Проверка в формалния уебсайт на ЮНЕСКО не демонстрира организацията да има каквото и да било отношение към тематиката за паметника в Пловдив. В отговор на наш въпрос пресслужбата на ЮНЕСКО удостовери, че сигнал от организацията на Мелников фактически е подаден. ЮНЕСКО обаче напомня, че „ Альоша “ не е част от международното културно завещание и отговорността за паметника е на националните управляващи.

Мелников се базира и на аргумента, че в „ редица страни, които са показани в Комитета за правата на индивида на Организация на обединените нации “ са били наложени краткотрайни защитни ограничения, предотвратяващи разглобяване на монументи. Макар и ЮНЕСКО, и Комитетът по правата на индивида на Организация на обединените нации да са част от системата на Организация на обединените нации, те съществуват настрана една от други като организации и оперират на разнообразни правила.

Комитетът за правата на индивида на Организация на обединените нации следи за спазването на Международния пакт за цивилен и политически права. Комитетът по правата на индивида на Организация на обединените нации от време на време се появява в медийни изявления със сюжет, сходен на този за паметника „ Альоша “. В случаи на унищожаване на монументи на Съветската войска главно в прибалтийски страни, групи от етнически руснаци или рускоговорящи живеещи в тях подават сигнали до Комитета за правата на индивида на Организация на обединените нации. Те настояват, че демонтажът би бил нарушаване на техните права и упорстват Комитетът да го спре. Той има право да наложи така наречен „ краткотрайни ограничения “, до момента в който тече изясняване на случая. Тези изявления се употребяват от съветски и беларуски медии като мотив да настояват, че Организация на обединените нации пази паметниците на Съветската войска. 
Паметниците в Литва и Латвия 
През юни 2022 година Градският съвет в литовската столица Вилнюс единомислещо взема решение да отстрани паметника на руските бойци от гробището Антакалнис. Литовски жители, определящи се като етнически руснаци, подават сигнал до Комитета по правата на индивида на Организация на обединените нации. Жалбоподавателите настояват, че демонтирането на паметника нарушава правото им на ценене на персонален и фамилен живот (член 17) и правото им като национално малцинство да практикуват своята, вяра, просвета, и език, които са обезпечени от пакта (член 27).

Комитетът постанова краткотрайни ограничения и изисква да не се разкопават гробове, да не се отстраняват надгробни плочи и да не се унищожава културно завещание.

По думите на правосъдния министър Евелина Добороволска, решението за краткотрайни ограничения на Комитета по правата на индивида на Организация на обединените нации е основано на „ подвеждаща информация “, защото не е планувано разрушение на гробовете. Според кмета на Вилнюс организацията е предложила краткотрайните ограничения да останат в действие, до момента в който тече инспекция, което би лишило сред 2 и 5 години. „ Нямаме толкоз време, войната – и на украинското полесражение, и в осведомителното пространство – се води в този момент, тъй че няма да чакаме. Комитетът не ни разрешава да влизаме в гробищата и да разрушавам надгробни плочи и монументи, няма да го вършим “, написа в профила си във Facebook Ремигиус Шимашиус. През декември 2022 година скулптурите на шестте бойци са демонтирани без да бъдат осъществявани действия по гробовете или надгробните плочи на руски бойци в гробището.

Според Литовското национално радио и телевизия (LRT) и литовската медия Delfi (която е част от Международната мрежа на проверителите на обстоятелства (IFCN), най-малко двe от основните фигури зад сигнала към КПЧ Организация на обединените нации са свързани с Алгирдас Палецкис, литовски политик, наказан за шпионаж в интерес на Русия през 2021 година Установена е връзка сред същите двама основатели на сигнала на сигнала и с фигури, които стоят зад анти-НАТО митинги и шествия в поддръжка на „ обичайното семейство “ в Литва. 

Комитетът прави опит да се намеси и при демонтажа на паметника на „ Освободителите на Съветска Латвия и Рига от нацистките нашественици “ в латвийската столица. Комитетът поисква от Латвия да спре демонтажа на паметника на 26 август 2022 година въз основа на получени тъжби, само че това се случва откакто демонтажът му към този момент е завършил на 22 август. На 27 август редица съветски медии излизат със заглавия гласящи, че Организация на обединените нации не разрешава разрушаването на паметника на Освободителите на Рига.

В други случаи, намесата на Комитета по правата на индивида на Организация на обединените нации не може да бъде доказана публично. Руски и беларуски медии настояват, че Комитетът е наложил краткотрайни ограничения, с цел да предотврати демонтажа на монумент на руската войска в латвийския град Даугавпилс след молба от общинския съвет на града.

Подобна информация не попада в репортажи на Латвийското радио и телевизия. В тях само се загатва, че общинският съвет на града е изпратил питане с конституционния съд в Латвия по отношение на демонтажа на руски монументи. 

Твърдението на Мелников, че Комитетът е предотвратил събарянето на сходни монументи в други страни и те са минали „ под отбраната на Организация на обединените нации “, е погрешно. Както в тази ситуация на Латвия, по този начин и на Литва, демонтирането на паметниците се случва след приемането на закон за унищожаване на знаците на нацисткия и руския тоталитарни режими. Жалбите до Комитета са подадени от рускоговорящи жители с претекста, че са нарушени правата им като малцинство. Комитетът по правата на индивида на Организация на обединените нации не се е произнесъл, че фактически има такива нарушавания, а прибегнал до краткотрайна отбрана, до момента в който бъдат изяснени действителните условия.

Премахването и вандалските прояви против паметниците на руската войска в разнообразни страни е представено като образец за „ прославянето на нацизма и разпространяването на неонацизма “ в изданието за 2023 година на постоянния отчет на външното министерство на Руската федерация. В частта за България са изредени „ повече от 20 акта на вандализъм “ след началото на „ специфичната военна интервенция “ през февруари 2022 година, най-много против паметника на руската войска в София и " Альоша "  в Пловдив.  
Кой съчини, че ЮНЕСКО ще пази " Альоша "?
Още същия ден, в който излиза текстът в ТАСС, българският уебсайт BNews разгласява текст със заглавието „ ЮНЕСКО поема отбраната на Паметника на Альоша в Пловдив “. Заглавието обаче не дава отговор на текста под него – процедура, необятно употребена в български уеб сайтове, разпространяващи дезинформация. Съдържанието на текста в BNews е идентично с текста в ТАСС, в който на никое място не се оповестява за дейности на ЮНЕСКО, а единствено за настояването на Мелников.

Макар че тематиката е отразена и в други онлайн медии, множеството заглавия правилно оповестяват, че „ Русия желае ЮНЕСКО да отбрани „ Альоша “, а не настояват, че това към този момент се е случило, за разлика от BNews.

Справка на Factcheck.bg в register.bg демонстрира, че домейнът bnews.bg е регистриран от компания с наименованието „ М Онлайн “ ЕООД. Нейн шеф и едноличен притежател на капитала по данни от Търговския указател е Мария Календарска.

Публикацията е споделена във Facebook от Николай Бареков, бивж публицист и евродепутат, като събира близо 400 лайкове и 142 споделяния.

Проверка с инструмента CrowdTangle демонстрира, че единствено споделяния на линка от BNews е генерирал във Facebook общо над 9000 интеракции. Групите, в които се популяризира включват „ Русия и България ЗАВИНАГИ – влез в групата “, „ Приятели на В.В. Путин в България “, „ Аз поддържам Румен Радев и Илияна Йотова “, като във всяка от тях споделената обява е генерирала над 500 интеракции.
Проверено:
Не е правилно изказванието, че ЮНЕСКО ще пази паметника „ Альоша “ в Пловдив. Паметникът не е измежду обектите на международното културно завещание под отбрана на ЮНЕСКО у нас и организацията няма отношение към решението за премахването му. Подобно искане фактически е отправено от съветска страна, само че не е почетено от ЮНЕСКО. У нас погрешното изказванието е публикувано от българския уебсайт BNews, чийто домейн е регистриран от компания на Мария Календерска. Бившият публицист, политик и евродепутат Николай Бареков също способства за разпространяването на погрешната информация. Не дава отговор на истината и изказванието, че монументи на руската войска в разнообразни страни са под закрилата на Организация на обединените нации.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР