Твърде вероятно е първият вот на недоверие към кабинета Борисов

...
Твърде вероятно е първият вот на недоверие към кабинета Борисов
Коментари Харесай

Вотът на недоверие – по неясна тема, точно преди председателството

Твърде евентуално е първият избор на съмнение към кабинета " Борисов 3 " да не бъде непосредствено поради корупцията, както анонсираха от Българска социалистическа партия. След първите публични договаряния с Движение за права и свободи, извършени в сряда, депутати от двете партии обявиха още няколко тематики: национална сигурност и защита, демографска политика и опазване на здравето. От идващите срещи сред Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи ще стане ясно какъв въпреки всичко да е фокусът на офанзивата против държавното управление, като се има поради разминаването в задачите им – за социалистите предпочитана цел е партия ГЕРБ, а за Движение за права и свободи – " Обединени патриоти ".

Единственото несъмнено е, че дебатът и гласуването по вота на съмнение ще е след приключването на бюджетната процедура, т.е. - сред 10 и 20 декември. През това време хората ще се готвят за посрещането на Коледа, а държавното управление – за старта на първото българско европредседателство от началото на януари.

" По тайминга имаме съгласие - това е първата вест за през днешния ден ", разгласи зам.-председателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Йордан Цонев, който взе участие в излъчения от партията преговорен екип с Българска социалистическа партия.

Въпреки че поканата за диалозите пристигна от Българска социалистическа партия, която фиксира авансово тематиката " корупция ", от сбитите изказвания на двете обединения стана ясно, че ще избират сред четири тематики - корупция, национална сигурност и защита, демографска политика и опазване на здравето, защото във всички области можело да се открие корупция.

Движение за права и свободи се прицели в ресорите на националистическите вицепремиери

От обясненията на Цонев се разбра, че Движение за права и свободи упорстват вотът на съмнение да бъде поради неуспех в демографската политика – сектор, попадащ под контрола на вицепремиера от Оперативна програма Валери Симеонов.

Другият вицепремиер на националистите – Красимир Каракачанов, пък отговоря за националната сигурност и защитата.

Основна борба на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова обаче е против " модела ГЕРБ ", който съгласно нея е модел на " паралелната страна " и корупцията.

Ако доста държат да изобличат ГЕРБ за корупция, Българска социалистическа партия могат да внесат и сами избор на съмнение за неуспех в битката с корупцията, без да размиват тематиката с демографска политика и сигурност, както предлага Движение за права и свободи. Източници на Mediapool от Българска социалистическа партия обаче разясняват, че е доста евентуално да правят отстъпка и тематиката да не е " корупция ".

Българска социалистическа партия: Търсим поддръжка за събаряне на кабинета, претекстовете ще се прецизират

Зам.-шефът на депутатите от Българска социалистическа партия Жельо Бойчев не разяснява нищо всъщност, с изключение на дежурните лозунги.

" Водената от това държавно управление политика е нездравословна и рискова за страната ", сподели той и посочи, че вотът на съмнение няма да бъде за цялостна политика, защото по този начин опозицията няма да може да внася нов в идващите шест месеца.

" Гласовете, което имаме в зала, не стигат. Ще търсим необятна поддръжка и в Народното събрание, и в българското общество, с цел да спечелим и да свалим държавното управление от власт ", сподели още Жельо Бойчев.

По думите му претекстовете за вота ще бъдат " конкретизирани в допълнение ".

Мнозинството (ГЕРБ и ОП) имат 122-ма народни представители, а с цел да падне държавното управление, са нужни най-малко 121 гласа, каквито Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи нямат, даже с поддръжка на " Воля ".

Защо Движение за права и свободи са срещу вотът да е непосредствено за корупция

Представители на Движение за права и свободи признаха пред Mediapool, че като цяло не са склонни да поддържат избор на тематика " корупция ", тъй като " е малко необичайно едни политици да желаят оставка на други политици за корупция ".

Самата Корнелия Нинова съобщи преди две седмици пред пленума, че " корупцията е във всички партии ".

" В България, където се бръкне, ще изскочи корупция – рискуваме вотът и причините да се извърнат и против нас ", разясниха импровизирано от Движение за права и свободи. Според тях може " корупционният детайл " да бъде разобличаван във всеки един бранш поотделно.

" Ето, Българска социалистическа партия желаят да се приказва за национална сигурност, най-много, с цел да популяризират и кино лентата на Елена Йончева за оградата на границата – ами тук има корупция. Ние настояваме за демография – хората напущат България, тъй като са небогати – то отново е корупция ", настояват от Движение за права и свободи.

" Не може европредседателството да бъде опрощение за оцеляването на държавното управление ", споделят и двете опозиционни партии във връзка упреците от страна на ръководещите.

Както разяснява министър председателят Бойко Борисов преди дни, задачата на вота на съмнение била " до момента в който сме във фокуса на Европа, да се изговорят всички нелепости, които на някого му дойдат на акъла "

Взаимни съмнения

Разбира се, договарянията не минават без нормалните съмнения сред договарящите. Социалистите считат, че Движение за права и свободи може да " изнудват " ГЕРБ за позиции. А пък от придвижването упрекват Българска социалистическа партия, че желаят да си пишат единствено медийни дейни активи, демонстрирайки опозиционнност.

" Ако толкоз желаеха да покажат, че са срещу корупцията, да се борят с нея и прочие – трябваше преди три седмици да водим тия диалози, когато се тресяхме от гейтове. Тогава обаче Българска социалистическа партия избра да си рови в пъпа на партиен конгрес и Нинова да си подвига акциите – ето по тази причина няма по какъв начин да бъдат толкоз водещи в процеса ", споделиха от Движение за права и свободи.

Ще бъде търсена и поддръжка от пропукващата се група на " Воля "

Разговорите с Движение за права и свободи не престават и идната седмица. На такива се чака да бъде поканена и парламентарната група на " Воля ". Социалистите имат намерение да се видят с тях в четвъртък, а по-нататък да има и общи срещи сред трите обединения.

Неофициалната информация досега е, че част от депутатите на " Воля " са склонни да поддържат вота на съмнение, само че в партията на Марешки желаят да бъдат считани по-скоро за десни, в сравнение с за близки до левицата и Движение за права и свободи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР