Твърде лесно е да се предположи, че работещите дистанционно са

...
Твърде лесно е да се предположи, че работещите дистанционно са
Коментари Харесай

Вярно ли е, че работещите от вкъщи млади хора вредят на производителността?

Твърде елементарно е да се допусна, че работещите отдалечено са „ безделници “.    Броят на чиновниците в Съединени американски щати, които през множеството време работят от у дома или от други места отвън офиса, се е утроил до близо 28 милиона в интервала 2019 година - 2021 година, съгласно представени от Business Insider данни.    На този декор доста работодатели към момента се тормозят, че в случай че не виждат хората на бюрата им в офиса, те евентуално са се отдали на дълъг обяд, сънливост или на шопинг.

Поредният образец за тази параноя е изявление на основния изпълнителен шеф на Salesforce Марк Бениоф.    В изминал запис на вътрешна среща, споделен с Insider, той споделя, че работещите отдалечено може да са виновни за спада на продуктивността на Salesforce. Това важи в по-голяма степен за младите чиновници, по думите на Бениоф.

Възможно е по-младите и работещи отдалечено чиновници на Salesforce да са по-малко продуктивни от останалата част от личния състав, разяснява изданието, поради все множеството сигнали на други компании, разтревожени от празните бюра в офиса. 
Малко евентуално обаче е казусът да е в самата отдалечена работа или в работната нравственос на работещите от у дома чиновници, написа Insider. 

Ако Бениоф желае да стигне до корена на казуса и да усъвършенства успеваемостта на организацията, той може да направи крачка обратно и да изследва по какъв начин работещите отдалечено чиновници се образоват, ръководят и правят оценка.   В Salesforce работят почти 73 000 души. През ноември 2021 година компанията заяви, че от началото на Covid пандемията е наела повече от 30 000 души, работещи отдалечено. Този месец софтуерната компания разгласи проектите си да освободи 10% от работната си сила; ръководителите предизвестиха, че може да има и още етапи на съкращения.

Във въпросното изтеклото аудио Бениоф се пита дали по-младите чиновници, работещи отдалечено, са съумели да изградят положителни връзки с сътрудниците си и дали имат някакъв обществен опит.    Трудно е да се каже дали Бениоф е прав да счита, че по-младите служащи са по-малко продуктивни вкъщи, в сравнение с в офиса, само че е несъмнено, че отдалечената работа може да бъде същинско предизвикателство за чиновници, които занапред навлизат на пазара на труда. Обучението на нови сътрудници посредством онлайн срещи е относително ново и за работодателите, като тежестта от него пада най-вече върху мениджърите в фирмите.    Затова от ден на ден специалисти считат, че хибридната работа – нормално три дни в седмицата в офиса и два вкъщи – наподобява е най-хубавият модел за работливост.   Има известни спънки за продуктивността при отдалечената работа, свързани с това кой и по какъв начин оказва помощ на чиновниците да се ориентират в организационната система, споделя Цедал Нийли, професор по бизнес администрация в Harvard Business School, създател на „ Революция на отдалечената работа “.

Има значение и по какъв начин фирмите правят оценка продуктивността. Нийли разпознава три критерия, посредством които да оценяваме успеваемостта на работното място: резултати, единодушие на екипа и самостоятелно благоденствие и задоволство от работата.   Проблемът може да е обвързван и с ръководството. Ефективните водачи в хибридната работна места „ се концентрират върху резултатите, като в същото време образоват и поддържат сътрудниците си “, споделя Нийли. От друга страна, водачите, които прекомерно доста микроменажират времето на своите чиновници, сигурно провалят всички изгоди от хибридния модел на работа, трансформирайки се в така наречен Kiss of Death за фирмите си. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР