Тутракан. До края на месец юни тази година се очаква

...
Тутракан. До края на месец юни тази година се очаква
Коментари Харесай

През юни от печат ще излезе фотодокументална книга „Войната на северния фронт“

Тутракан. До края на месец юни тази година се чака да излезе от щемпел фотодокументална книга, озаглавена „ Войната на северния фронт “. Това заяви шефът на Историческия музей в град Тутракан Петър Бойчев, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна . Поводът за издаването на първокласната книга е отбелязването на 105 години от Добричката и Тутраканската епопея и освобождението на Добруджа, като книжното издание е самобитно продължение на други печатни издания, отдадени на историческите събития от този интервал в района. Новата книга ще е допълнена доста като наличие и фотодокументи. Ще бъдат включени фотоси, издирени от частни колекционери и снимки, които ще бъдат оповестени за първи път. Книгата е дело на двама историци - Петър Бойчев, шеф на Историческия музей в град Тутракан, и Радослав Симеонов, специалист в Министерство на защитата и дълготраен организатор на Военно гробище - музей в Добрич.

„ Целта на нашето издание е да се разкрие Добруджа през 1916-1918 година - войната на северния фронт, както и позиционната война на Серецкия фронт, по реките Серец и Дунав. Историческата просвета е длъжница на Добруджа. Тя е минимум изследваната тематика. С Г-н Симеонов прегърнахме тази концепция, в началото двата музея в Добрич и Тутракан. Сега продължаваме с него като специалист в Министерство на защитата. Продължаваме издирването и готвим да публикуваме този нов вид, който допускам ще бъде малко по-голям, може би 120 страници, цветно издание, с твърди корици “, сподели Петър Бойчев.

Начинанието се реализира с помощта на план, извоюван от Историческия музей в Тутракан. През декември предходната година Министерство на културата е оповестило конкурс, който обезпечава средства за издаването. Петър Бойчев напомни, че първият сходен албум е излязъл от щемпел за 95-ата годишнина на Тутраканската епопея със заглавие „ Тутраканската епопея и освобождението на Добруджа “. От 2001 година стартира взаимната научна работа на двамата историци. Те работят по огромен план за търсене на имената на починалите български бойци в Северна Добруджа в интервала 1916 - 1918 година В продължение на години те реализират многочислени експедиции по бойните места на Трета българска войска. След интервал от 8-9 години научна работа от щемпел излиза във връзка 100-годишнината от Добричката и Тутраканската епопея огромен том с имената на всички 16 000 български бойци, починали по бойните полета на Добруджа.

Книгата е озаглавена „ Те починаха за Добруджа “. Тогава изниква и концепцията за издаване на албума „ Добруджа във войните за национално обединяване “. Става дума за присъединяване на войни от Добруджа в Сръбско-българската, Балканската и Междусъюзническата война, с акцент върху Втората международна война, защото в Добруджа единствено в интервала 1916-1918 година се водят бойни дейности. Книгата, по думите на Петър Бойчев, е провокирала тогава доста огромен интерес освен измежду експертите, само че и измежду по-широк читателски кръг. Албумът е преиздаден през 2018 година Фотодокументалната книга „ Войната на северния фронт “, в двуезичен формат - на български и британски език, ще излезе от щемпел след към 3 месеца, с цел да обогати историческата памет за Добруджа.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР