Турция започва днес сондажи за нефт и газ, южно от

...
Турция започва днес сондажи за нефт и газ, южно от
Коментари Харесай

Атина призова Анкара да оттегли проучвателния кораб Оруч Реис

Турция стартира през днешния ден сондажи за петрол и газ, южно от гръцкия остров Кастелоризо в - водите в региона са обект на дълготраен спор сред Атина и Анкара.
Външното министерство на Атина окачестви като " директна опасност " турското решение и приканва Анкара до отдръпна проучвателния транспортен съд.
" Турция още веднъж взриви връзките с Атина ", оповестяват през днешния ден медиите.
Турция подценява посланията на последната Среща на върха на Евросъюза и действително се отхвърля от позицията за начало на договаряния с Гърция, разясняват специалисти през днешния ден в гръцките медии.
Кризата се задълбочава, предизвестяват висши военни.
По същия мотив през август двете страни доближиха до ръба на война.
Само преди дни срещата на двамата външни министри в Братислава даде вяра за старт на договаряния за деескалация на обстановката, само че изпратените още веднъж турски кораби в противоречиви води ускоряват напрежението в Източното Средизеноморие.
В тази обстановка се чака още веднъж ходатайство на немския канцлер, с цел да не се доближи до действителни военни дейности сред двете страни, предвиждат гръцки дипломати.
" Преговори с Анкара единствено при прецизно съблюдаване на интернационалното право ", безапелационен е гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис.
 Турция отново нервира Гърция - още веднъж прати сондажен транспортен съд в противоречиви води Турция отново нервира Гърция - още веднъж прати сондажен транспортен съд в противоречиви води
Турция още веднъж изпрати изследователският си транспортен съд " Oruc Reis ", сондиращ за нефт и газ, което отново увеличи напрежението в Източното Среди...
От 10 август доникъде на септември същият транспортен съд към този момент бе изпратен в региона, като бе ескортиран от турски военни кораби.
Той направи изследвания за нефт и газ край гръцкия остров, намиращ се единствено на два километра от крайбрежията на Турция.
Според новото известие, изпратено посредством НАВТЕКС, " Оруч Реис " ще прави " сеизмични изследвания " и ще бъде съпроводен от два други турски кораба.
Атина и Анкара спорят за водите към Кастелоризо. Изтеглянето на турския транспортен съд от региона бе посрещнато с вяра за понижаване на напрежението, изключително откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели, че задачата е да бъде даден късмет на дипломацията.
Впоследствие обаче други представители на Турция обявиха, че след планувани действия по поддръжка " Оруч Реис " ще се върне в противоречивата зона.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР