Турция винаги е подкрепяла политическо решение на сирийския конфликт, заяви

...
Турция винаги е подкрепяла политическо решение на сирийския конфликт, заяви
Коментари Харесай

Чавушоглу: Турция иска политическо решение на сирийската криза

Турция постоянно е подкрепяла политическо решение на сирийския спор, съобщи турският външен министър Чавушоглу.
Мевлют Чавушоглу, външен министър на Турция
" (Сирийският) режим не има вяра в политическо решение, а във военно решение. Дългосрочното решение е политическо решение. Говорим за това през цялото време ", сподели дипломатът.

Чавушоглу добави, че за постигането на дълготраен мир в Сирия е нужен консенсус сред враждуващите страни. " Сирийската съпротива има вяра на Турция, ние в никакъв случай не сме я изоставяли, само че за мира и стабилността в Сирия е нужен консенсус ", сподели той.

Ръководителят на турската дипломация също по този начин акцентира, че Анкара твърдо поддържа териториалната целокупност и суверенитета на Сирия.

Чавушоглу разяснява и неотдавнашния случай в Северна Сирия, при който беше изработен опит да бъде изгорено турското знаме. " Знаем кои са причинителите. Ръцете, които са посягали на нашето знаме, ще бъдат счупени. Самите сирийци към този момент дадоха нужните пояснения, в това число и краткотрайното държавно управление. Те също познават тези провокатори. Има арестувани лица ", съобщи Чавушоглу.

Той още веднъж акцентира, че наличието на терористични организации в Сирия, в това число разклонения на ПКК, е недопустимо.

Коментирайки тематиката за износа на зърно от украинските пристанища като част от съглашението сред Турция, Организация на обединените нации, Русия и Украйна, Чавушоглу съобщи, че до момента съглашението се е изпълнявало без никакви проблеми.

" Ще продължим да поставяме старания, с цел да подсигуряваме, че този развой ще продължи ", добави той./БГНЕС, Анадолска организация

Анкара / Турция
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР