Турция вече няма нужда от шестте милиарда евро, които Европейският

...
Турция вече няма нужда от шестте милиарда евро, които Европейският
Коментари Харесай

Ердоган отхвърля сделката с ЕС: Не искаме вече парите за бежанците

Турция към този момент няма потребност от шестте милиарда евро, които Европейският съюз се е заел напълно да изплати поради договорката за мигрантите от 2016 година Това съобщи на конференция с премиера Бойко Борисов турският президент Реджеп Тайип Ердоган и с думите си още веднъж сложи под въпрос договорката, подписана сред Европейски Съюз и Анкара преди съвсем четири години.

Двамата се срещната след ескалация на напрежението в северозападната провинция Идлиб, довело по едно и също време до съществени загуби за турската войска от режима на президента Башар ал Асад и до решението на турските управляващи да разгласят, че към този момент няма да пречат на сирийците в страната (а на процедура и на други мигранти) да стигнат до Европа поради неналичието на съпричастност и взаимност от страна на Стария континент с компликациите на Турция. Тази позиция на турските управляващи подтикна Борисов да замине за Анкара, с цел да беседва незабавно с Ердоган.

Ердоган неведнъж е заявявал, че Турция не може да се оправи сама както с грижата за 3.6 млн. сирийци, по този начин и с натиска по южната си граница. Днес обаче той твърди, че поради бремето си Турция е оставила стотици хиляди бежанци да се насочат към границата, въпреки данните да не удостоверяват това.

След вечеря и диалози в Анкара Ердоган изясни, че обстановката в Сирия и конфликтите в Идлиб, както и разселването на 1.5 млн. души в региона поради сраженията и " безотговорността на някои страни членки (на Европейския съюз - бел. ред.) по този въпрос " са били съществена тематика на разговора с Борисов. След като означи, че " страните от Европейски Съюз и доста други още не могат да осмислят товара, който пое Турция " и грижата ѝ за, по думте му, " 4 млн. бежанци " (повечето институции в Турция приказват за 3.6-3.7 млн.), той напомни заканата си, че в случай че Европа не " подели заслужено " бремето на грижата за избягали от войната в Сирия, " ще отвори портите ".

" Кого залъгвате "

Ердоган посочи, че Турция е изпълнила всички договорености от 18 март 2016 година - датата, на която Европейски Съюз се ангажира да даде средства на Турция за прехрана на сирийците в страната, а турските управляващи - да стопират мигрантския приток. Коректността на Анкара обаче не среща никакъв отговор, изясни той и нападна страниет в Европейски Съюз, които даже си разрешават да подлагат на критика отношението на Турция към бежанците.

Турция упрекна Европейски Съюз, че не е отпуснала никакви пари от 6-те милиарда евро, които биха били за прехрана на бежанци и не биха отишли за страната, а за неправителствени организации. Евросъюзът споделя, че ще даде в този момент милиард, евро, само че " кого залъгвате ", обърна се реторично Ердоган към съюза. " Аз довечера предадох и на министър-председателя (на България - бел. ред.), че ние към този момент тези пари не ги желаеме, " сподели още Ердоган. Той акцентира, че откакто Турция е изразходила 40 милиарда евро, ще откри и тези средства, които не са ѝ изплатени, само че " никой няма право да се подиграва с достойнствто на Турция ".

Ердоган упрекна Гърция, че нарушава човешки права и интернационалните закони и отбелязва, че бежанците " със свободна воля " напущат Турция. Позовавайки се на информацията за днешния случай с убити двама бежанци и различен тежко ранен на гръцката граница (информация, която Атина отхвърля като част от " хибридна акция " ), той прикани ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, който на следващия ден ще посети гръцко-турската граница и ще види самичък " нечовешкото отношение " на граничарите, да наблюдава и какво прави " гръцката гранична защита в Егейско море ".

" Здравомислещата позиция на България " и " приятеля ми Бойко Борисов "

Обратно, Ердоган поздрави " здравомислещата позиция на България под председателството на приятеля ми Бойко Борисов. " " С България имаме великолепно съдействие в областта на сигурността учредена на взаимното почитание и съгласие, " което би трябвало да е образец за всички страни в Европейски Съюз, продължи той. След като още веднъж благодари на " приятеля си Бойко Борисов " за проявената взаимност, той насочи и поздравления към страната за идния народен празник.

Малко преди този момент Ердоган обърна внимание, че следва второ съвещание на Съвета за стратегическо съдействие, планувано за последната седмица на май в София.

В своето изказване Борисов изрече признателност, че Турция е поканила и министъра на опазването на здравето, с цел да бъде разисквана опцията за продажба на защитни дрехи за ковид, които България има, само че може да има по-нататък потребност от тях, а " единствено Турция ги създава " (после загатна маски, които се създават единствено от Турция, Индия и Китай).

Борисов приветства желанието на Турция да откри решение дружно с Русия на среща на Ердоган с съветския му сътрудник Владимир Путин тази седмица. Той поздрави Анкара, че договорката с Европейски Съюз се съблюдава за българската граница и " българските жители могат да спят умерено. " Борисов отбрани дейностите на Ердоган във връзка с бежанците и насочи индиректна (без да посочва поименно) рецензия към " всички, които са надалеч от района ", а би трябвало в действителност да видят " какво сме създали ние " за мигрантите, преди да разясняват. " Какво ли не чух, че се блъфира от страна на Турция, че това е опасност, " означи министър председателят.

Към края на диалога посочи, че " нашите връзки са за образец ", въпреки работата през днешния ден да е " на половина свършена ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР