Турция вчера остро разкритикува американска програма за предлагане на потенциално

...
Турция вчера остро разкритикува американска програма за предлагане на потенциално
Коментари Харесай

Турция се противопостави на САЩ: Няма да сме миграционен път...

Турция през вчерашния ден остро разкритикува американска стратегия за предложение на евентуално презаселване на афганистанци, които може да са обект на талибанско принуждение заради тяхната преданост към Съединени американски щати, заявявайки, че този ход ще провокира " огромна миграционна рецесия " в района.

Държавният департамент на Съединени американски щати на 2 август разгласи нова стратегия, по която още хиляди афганистанци ще имат късмет да се преселят като бежанци в Съединените щати. Афганистанците по програмата ще би трябвало да си проправят път към трета страна, където ще чакат от 12 до 14 месеца, с цел да бъдат обработени молбите им за визи.

Високопоставен чиновник на Държавния департамент съобщи, че Вашингтон е обсъждал със прилежащите страни по отношение на евентуалните оттоци, добавяйки, че е значимо границите на Пакистан с Афганистан да останат отворени, до момента в който други може да пътуват до Турция през Иран.

Турското външно министерство съобщи в изказване, че отхвърля посочването на Турция като миграционен път за афганистанците. От Анкара прибавиха, че Турция към този момент е водещият в света хазаин за бежанци с повече от 4 милиона мигранти - няма да " одобри нова миграционна рецесия. "

" Като страна, ние не одобряваме безотговорното решение, взето от Съединени американски щати, без да се съветва с нашата страна. Ако Съединени американски щати желаят да вземат тези хора в своята страна, е допустимо да ги прехвърлим непосредствено в тяхната страна със самолети ", сподели министерството.

Стотици афганистанци са влезнали в Турция през последните седмици на фона на възходящото принуждение в Афганистан, което поражда опасения от нов приток на мигранти. Специалисти предизвестяват, че става въпрос за евентуална вълна от 10 милиона мигранти единствено от Афганистан. Това са най-вече млади мъже, които са били подкрепяни от Съединени американски щати и са се борили против режима на талибаните в страната.

Анкара предложи да охранява и експлоатира интернационалното летище Хамид Карзай в Кабул след изтеглянето на Съединени американски щати и НАТО от Афганистан, с ход, който може да сътвори зона за съдействие сред съдружниците от НАТО.

Междувременно Турция разгласи, че ускорява сигурността на границите си, на фона на покачвания риск от неточен приток на мигранти от страни, в това число Афганистан, сподели вътрешният министър Сюлейман Сойлу през днешния ден.

Така той отговори на Кемал Кълъчдароглу, водач на главната опозиционна Републиканска национална партия (РНП), който неотдавна съобщи, че държавното управление не е в положение да управлява мигрантския поток към Турция, изключително от турско-иранската граница.

Сойлу очерта ограниченията, които държавното управление предприе за усилване на граничната сигурност, като да вземем за пример построяването до в този момент на 152 километра дълга стена на турско-иранската граница, до момента в който се работи за построяването още на 85 км.

Той сподели, че източната граница на Турция с дължина 740 километра ще бъде следена от безпилотни летателни апарати (БЛА) от небето и електрооптични кули и топлинни нощни камери.

Допълнителни 500 селски пазачи и 82 бронирани транспортни средства също бяха изпратени до границата за повишение на сигурността, изясни той.

В резултат на тези ограничения, Турция предотврати противозаконния вход на над 505 000 души през 2020 година и над 253 000 през тази година до момента, добави министърът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР