Турция трябва да обяви посланиците на 10 западни държави, включително

...
Турция трябва да обяви посланиците на 10 западни държави, включително
Коментари Харесай

Персона нон грата: Ердоган нареди експулсирането на 10 запад...

Турция би трябвало да разгласи посланиците на 10 западни страни, в това число Съединените щати, Франция и Германия, за персони нон грата, откакто те издадоха взаимно изказване за освобождението на арестувания деятел и предприемач Осман Кавала, сподели президентът Реджеп Тайип Ердоган, обещавайки, че никоя нация не може да се меси в делата на Турция.

„ Дадох нужната директива на нашия външен министър и споделих какво би трябвало да се направи. Тези 10 посланици би трябвало неотложно да бъдат оповестени за личност нон грата. “, сподели Ердоган по време на визитата си в северозападната провинция Ескишехир в събота.

Реакцията на Ердоган беше против пратениците на Съединени американски щати, Германия, Франция, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Норвегия, Финландия, Дания и Швеция в Анкара, които приканиха Турция незабавно да освободи Кавала в изказване в обществените мрежи на 18 октомври. Тези пратеници бяха призовани във външното министерство на 19 октомври и им беше връчен митинг за интервенция в правосъдни въпроси.

Ердоган разказа Кавала като сътрудник на американския милиардер Джордж Сорос и подлага на критика дипломатите, че са се застъпили за освобождението му. Кавала е в пандиза от 2017 година по обвинявания, свързани с тероризъм, като още не е наказан. Европейският съд по правата на индивида (ЕКПЧ) прикани Турция да освободи Кавала, защото главните му права и свободи се смятат за нарушени.

Няколко европейски страни обявиха късно в събота, че не са получили публично съобщение от Турция. „ В момента сме в интензивни съвещания с другите девет заинтригувани страни “, сподели немското външно министерство. „ Нашият дипломат не е направил нищо, което да оправдае експулсирането “, сподели представителят на норвежкото външно министерство Труде Масейде пред пресата в родната си страна.

Съединени американски щати са били осведомени с отчетите и са търсили изясненост от турското външно министерство, сподели представител на Държавния департамент.

Днес се чака дефинитивно мнение по въпроса от Министерство на външните работи в Анкара.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР