Турция трескаво си търси нефта и не го намираТурция трескаво

...
Турция трескаво си търси нефта и не го намираТурция трескаво
Коментари Харесай

Лишената от петрол Турция се стреми към „връщане“ на Мосул и Киркук

Турция трескаво си търси нефта и не го намира

Турция трескаво си търси петрола и не го намира. Страната внася 92% от черното злато и 99% от газа - и е мощно обезпокоена от тази взаимозависимост. Анкара преди малко разгласи началото на работата по 10 залежи в Средиземно море северно от Кипър. Но запасите там са оскъдни - единствено 7-8 милиона барела. Русия изнася повече дневно, на самите турци тези размери ще им бъдат задоволителни за 10 дни.

Същият проблем е и с газта. Напоследък турските медии разтръбиха за гигантските залежи в Черно море, които " ще покрият потребностите на страната с една трета ". Но в този момент " има нужда от преоценката им ", призна енергийният министър Фатих Дьонмез.

Какво би трябвало да направи Анкара? Тя откри елементарен отговор - да се бият за иракските (по-точно кюрдските) Мосул и Киркук.

Турските медии са цялостни с исторически материали за " несправедливата загуба " на този петролен регион при разделянето на Османската империя при започване на 20-те години на ХХ век. Тогавашният външен министър Исмет паша (той беше на половина кюрд) е упрекнат, че е взел рушвет от Лондон с цел да им даде мандат за тези територии.

Изводът е елементарен: „ Време е да рискуваме и да премахнем вековната неправда “.

И кюрдският въпрос тук е добре пристигнал. Сега Анкара го " взема решение " на три фронта по едно и също време: иракски, сирийски и вътрешен, в югоизточната част на страната. Но в това време енергийният проблем постоянно виси във въздуха. По един или различен метод, Анкара се стреми да поеме надзор над Мосул и Киркук, със или без иракските кюрди.

Неслучайно в турските аналитични среди се води полемика за „ мечтаното разединение в Ирак, както се случи с някогашна Югославия “. Тогава, както има вяра Milli Gazete, „ всичко ще си пристигна на историческото място “.

И Анкара няма да спре до Иракски Кюрдистан. Там от ден на ден напомнят за Националния пакт, признат през 1920 година от Народното събрание на младотурците. Той планува връщане под контрола на Турция, с изключение на на Мосул и Киркук, също по този начин и на земите към сирийския Алепо, множеството от островите в Егейско море, отишли към Гърция, и даже грузинския Батуми. С нефта или без него.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР