Турция строи най-дългия висящ мост в света. Той ще е

...
Турция строи най-дългия висящ мост в света. Той ще е
Коментари Харесай

Турция строи най-дългия висящ мост в света СНИМКИ

Турция строи най-дългия провесен мост в света. Той ще е 5 км, ще е в цветовете на турското знаме и ще свързва европейската и азиатската част в страната.



Строителите досега са сложили 67-а от плануваните 87 палуби на моста Чанаккале при Дарданелите, за да завършат присъединението на моста към пътя, който свързва Азия и Европа.

Откриването на строителния обект е планувано за 18 март 2022 година, когато е и 107-ата годишнина от успеха в Чанаккале.



Около 5000 служащи, в това число 650 инженери, работят непрекъснато на строителния обект, разгласи Анадолската организация.

67-та палуба, която е с дължина 48 м и широчина 45 м, е сложена сполучливо на мостовия път на 15 септември. До края на месеца ще се инсталират и останалите 20 панела.

Дължината сред двата крайници на моста е тъкмо 2023 метра, което ще символизира 100-годишнината на турската република, навършвани през 2023 година Общата дължина на свързващото оборудване с прилежащите виадукти е близо 5 километра.

„ Мостът е обагрен в цветовете на турското знаме - алено и бяло “, оповестява организацията. Също по този начин, върховете на кулите на оборудването ще наподобяват като оръдия, които символизират успеха при Дарданелите.

Обектът ще свързва региона Лапсеки на Чанаккале от азиатската страна и квартала Гелиболу от европейската страна.

Мостът съставлява главен детайл от Автомагистрала „ Къналъ-Балъкесир “, дълга 354 км и струваща $2,8 милиарда $, която ще съедини автомагистралите О-3 и O-7 в Източна Тракия с O-5 в Анадола.



С дължината си от 2023 м мостът ще надмине „ сътрудника си “ Акаши Кайкьо в Япония с 32 м и ще стане най-дългият провесен мост в света.

Двете опорни колони са високи по 318 м, което го прави втори по височина в Турция след другия Явуз Султан Селим.

На платното ще има шест ленти за придвижване (по три във всяко направление) като част от автомагистралата, а също по две пешеходни пътеки от всяка страна за обслужване.

Министърът на превоза и инфраструктурата Адил Караисмайлоглу разгласи, че таксата за прекосяване " Чанаккале 1915 " ще бъде 15 евро.

В момента с сегашния фериботен график се начислява такса от 85 лири за колите, което е към 8 евро.

Министърът добави, че 30-минутното пътешестване в този момент, ще бъде понижено на 6 минути с въвеждането на моста в употреба.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР