Турция ще вложи 3 млрд. долара в разработката на собствен

...
Турция ще вложи 3 млрд. долара в разработката на собствен
Коментари Харесай

Турция разработва собствен електромобил

Турция ще вложи 3 милиарда $ в създаването на личен електрически автомобил, който " без никакви старания ще се оправи с интернационалната конкуренция ", увери министърът на промишлеността. Прототипът ще бъде показан през декември, оповестява Дойче веле.

Прототипът на новия турски електрически автомобил следва да бъде показан още през декември, разгласи министърът на индустрията и технологиите Мустафа Варанк, представен от " Ханделсблат ". " Надяваме се през декември да можем да покажем първия създаден у нас модел ", сподели министърът и добави, че става дума за извънредно значимо постижение. По думите на Варанк, Турция ще бъде първата страна в района, която е в положение да създава такива коли.

Много трудности, само че и голям капацитет

Насред тежката икономическа обстановка, в която се намира сега, Турция желае да поеме пионерска роля в развиването на съвременни средства за напредване, написа в тази връзка " Ханделсблат ". Според изданието, това е инвестиция с доста трудности - само че и с голям капацитет.

Току-що станаха известни и първите елементи по плана: ще бъдат създадени три разнообразни модела, които ще бъдат сглобявани въз основата на пет платформи - от лимузина до SUV. Електромобилът ще изминава по 500 километра с едно зареждане. Предвижда се всеобщото произвеждане да стартира в края на 2022 година.

В създаването на плана вземат участие пет турски компании, обединени в консорциум, които ще вложат общо към 3 милиарда $. " Искаме да ускорим процеса ", увери Варанк и похвали президента Ердоган, че го е тласнал напред.

Made in Turkey

Проектът за турски електрически автомобил е част от самодейност на държавното управление в Анкара, която има за цел да укрепи локалната промишленост, а турската стопанска система да стане по-малко подвластна от скъпия импорт.

" Гледаме на това освен като на авто план. Това е софтуерен план, който ще промени цялото автомобилопроизводство в страната и ще усили конкурентоспособносттта на локалната автомобилна промишленост ", съобщи министър Варанк и даде обещание, че турският електрически автомобил " без никакви старания ще се оправи с интернационалната конкуренция ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР