Турция ще се опита да консервира мегалитните глави в планината

...
Турция ще се опита да консервира мегалитните глави в планината
Коментари Харесай

Турция планира да консервира мегалитните глави в Немрут чрез своеобразна „ботокс терапия“

Турция ще се опита да консервира мегалитните глави в планината Немрут в югоизточния окръг Адъяман, като запълни пукнатините по тях посредством технология, наподобяваща " ботокс терапия ", оповестява " Хюриет дейли нюз ".

Процепите ще бъдат запълнени със специфичен варов разтвор, а главите ще бъдат обгърнати със специфичен плат, тъй че артефактите, датиращи от преди две хилядолетия, да бъдат предпазени от времето.

Съвместният план, реализиран от министерството на културата и туризма и Близкоизточния механически университет, има за цел да задържи каменните глави в изправена позиция още 2000 години, оповестиха локални медии.

Пукнатините по каменните глави ще бъдат запълнени с варов разтвор с наночастици в границите на прецизна процедура, която може да се оприличи на " ботокс интервенция при хората ", обясниха специалисти.

Туристическият сезон в планината Немрут завършва през ноември с началото на преваляванията и стартира още веднъж през април, предава Българска телеграфна агенция. " Дъждът и снегът се промъкват в дребните пукнатини и ги усилват. Тази работа, сходна на ботокс, ще предотврати проникването и ще защищити каменните глави ", изясни експерт.

Негов сътрудник уточни, че работата ще стартира до ноември с един артефакт и в случай че се окаже сполучлива, процедурата ще бъде приложена и върху други каменни глави, като се чака завършването на цялата активност да отнеме пет години.

Планината Немрут е забележителна на първо място с откритата при върха гробница, датираща от I век пр.н.е. Гробницата на царя на Комагена Антиох I Теос е била заобиколена от скулптури, чиито глави след това са отстранени от телата и разпръснати из покрайнината. Обектът е открит през 1881 година от немски инженер, а през 1987 година планината Немрут е включена в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР