Турция се оттегли от Истанбулската конвенция, която има за цел

...
Турция се оттегли от Истанбулската конвенция, която има за цел
Коментари Харесай

Вместо Истанбулска, Варшавска конвенция ще забрани аборти и гей сватби

Турция се отдръпна от Истанбулската спогодба, която има за цел да предотврати насилието над дами, в това число домашното принуждение, и да постави завършек на законовата безотговорност за причинителите. В същото време полското държавно управление обмисля опция, с която се надява да притегли консервативни сили от цяла Европа, оповестява Emerging Europe.

Алтернативата на полското държавно управление е Варшавска спогодба, която ще забрани абортите и еднополовите бракове, се споделя в изтекло държавно писмо, забелязано от Балканската мрежа за следствие (BIRN ).

Не че това би имало огромна разлика в самата Полша, където ръководещата партия Право и справедливост  почти забрани абортите и  това, което назовава " джендър идеология “.

„ Може би би било допустимо да се построи съюз, тъй че да предефинираме Истанбулската спогодба и да създадем Варшавската спогодба, която ще бъде в сходство с метода, по който се развиват правата на индивида в западната цивилизация “, съобщи депутатът от Право и справедливост Ядвига Емилевич пред Radio Zet на 21 март.

Полша подписа конвенцията през 2012 година и я ратифицира през 2015 година, само че на няколко пъти заплашваше да се отдръпна. Идеята на Полша  е да се даде " особена поддръжка “ за " отбраната на живота на заченато дете “ и " концепцията за брак да се отнася изключително за връзката сред жена и мъж “.

„ Терминът„ пол “трябва да се схваща като набор от биологични характерности, в това число генетични особености, позволяващи обективното разграничение сред жена и мъж “, се споделя в документа.

Сред полските предложения е въвеждането на понятието „ закононарушения против фамилията “.

„ Една от главните модерни закани за фамилията е домашното принуждение, породено от патологични фактори, като корист с алкохол и опиати, пристрастяване към секс или вездесъща профанация и сексуализация на облика на дамата в средствата за всеобща информация ", се прецизира в документа.

Сега полският парламент се готви да разиска гражданска самодейност за овакантяване на Истанбулската спогодба. Турция се отдръпна от контракта на 20 март. Този ход провокира вълна от неодобрение в страната и хиляди дами излязоха на митинг в огромните градове. 

Консервативните членове на турското държавно управление натиснаха президента Ердоган да се откаже от Истанбулската спогодба, защото някои хора употребявали конвенцията, " с цел да възстановяват хомосексуалността ".  Това обаче нарушавало обществените и фамилни полезности на Турция, изясни представителят на президентската институция Фахретин Алтън.

В това отношение Турция просто следвала образеца на други страни. Ето какво се споделя в декларацията от Анкара: " Шест страни членки на Европейски Съюз (България, Унгария, Чехия, Латвия, Литва и Словакия) не са утвърдили конвенцията.

Много турски организации за отбрана на правата на жените осъждат решението на Ердоган като " невалидно "  и " нелегално ".

Председателката на Федерацията на турските женски организации Канан Гюлю съобщи пред Дойче Веле, че на дамите е отнето правото да живеят в среда без принуждение. " Жените бяха захвърлени на улицата, все едно че са чувал с отпадък, който всеки минувач има право да подритва. А ритникът като нищо може да се окаже и изстрел. Ние, дамите, няма да забравим този факт ", сподели тя.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР