Турция се изправя решително срещу едни от най-големите социални мрежи

...
Турция се изправя решително срещу едни от най-големите социални мрежи
Коментари Харесай

Турция тръгна срещу едни от най-големите социални мрежи в света

Турция се изправя уверено против едни от най-големите обществени мрежи в света, благосъстоятелност на компанията майка на Facebook-Meta. Турската институция за защита на конкуренцията наложи краткотрайна мярка на корпорацията, с която се цели да се попречва обмена на данни сред платформите Instagram и Threads, оповестява Reuters.

Решението идва на фона на следствие за допустима корист с преобладаващото състояние на компанията на пазара в страната. Още през декември предходната година турският Институт по конкуренцията стартира следствие на компанията на Марк Зукърбърг за допустимо нарушаване на закона посредством свързване на нейните платформи за обществени медии.

Освен това, турският Институт по конкуренцията наложи санкция на Meta в размер наоколо $150 000 дневно по друго следствие, обвързвано с съобщение, което компанията изпраща на потребителите за шерване на данни.
 Тръмп торпилира Meta: Нарече Фейсбук
Тръмп торпилира Meta: Нарече Фейсбук " зложелател на народа "

Той към този момент не поддържа възбраната на TikTok в Съединени американски щати

Уведомлението за шерване на данни сред услугите на компания Meta Фейсбук, Instagram и WhatsApp не дава задоволително информация и не е задоволително транспарантно, съобщи Институтът. Освен това то е направено по този начин, че да насочи потребителите да одобрят шерването на данни, което съгласно този орган не е задоволително да разсее безпокойствата, отнасящи се до конкуренцията.
 Снимка 595332
Източник:

През 2022 година Турция санкции Meta с " 18,6 милиона 

Финансовите наказания тогава бяха заради нарушаване на Закона за конкуренцията в страната. Турският съвет по конкуренцията тогава съобщи, че е открил, че компанията е попречила съперниците си, предлагащи услуги в областта на обществените мрежи и онлайн видео рекламните пазари, обединявайки данните, събрани посредством нейните услуги в обществените платформи.

Съветът съобщи, че Мета би трябвало да предприеме дейности за възобновяване на конкуренцията на тези пазари и да приготви годишни отчети за стъпките, които ще предприеме през идващите пет години. Глобата беше наложена в сходство с годишния доход на компанията за 2021 година.

Компаниите за обществени медии влязоха във фокуса на вниманието в Турция, която преди две години одобри закон, който би изпратил в пандиза публицисти и консуматори на обществени мрежи за до три години за разпространяване на " дезинформация ". Още тогава анализатори заявиха, че фирмите за обществени медии е малко евентуално да се придържат изцяло към закона, който изисква от тях да отстраняват " дезинформационното " наличие и да споделят данни за потребителите с управляващите. И се оказаха прави.
 Осемте европейски страни, които застанаха против Meta
Осемте европейски страни, които застанаха против Meta

Застрашава ли Фейсбук потребителските права на европейците?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР