Турция се готви да продаде най-малко 20 дрона Байрактар на

...
Турция се готви да продаде най-малко 20 дрона Байрактар на
Коментари Харесай

Турция е готова да продаде още 20 въоръжени дрона на Украйна...

Турция се готви да продаде минимум 20 дрона Байрактар на Украйна, съгласно Bloomberg.

Според информацията Байкар, производител на оръжие, основан в Истанбул, е продал десетки дронове на Украйна от 2019 година Поръчките за още най-малко две дузини дронове са в ход.

Агенцията заяви, че доставката на дронове за Украйна е разгневила Москва и е обтегнала връзките на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с съветския президент Владимир Путин. Двете страни се стремят да защитят общите си ползи в спорове в Сирия, Либия и Кавказ, само че се разминават по казуса в Украйна.

Според изказване на Кремъл Путин в телефонен диалог с Ердоган в петък е осъдил " провокативното " разполагане от Украйна на военни дронове. По-рано съветският външен министър Сергей Лавров предизвести турския външен министър Мевлют Чавушоглу да одобри сериозната угриженост на Москва по отношение на " милитаризацията " на Украйна от страна на Турция.

Украинските военни през октомври използваха дрон Байрактар TB2, с цел да унищожат артилерията на подкрепяните от Русия сили.

Снощи стана ясно, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган може да провежда договаряния сред президентите на Украйна и Русия Владимир Зеленски и Владимир Путин. Това заяви представителят на турския водач Ибрахим Калън в изявление за Анадолската организация.

„ Турският президент може да предприеме градивна стъпка и да провежда разговор сред Путин и Зеленски, което ще помогне за понижаване на напрежението “, сподели Калън.

Според него Турция има положителни връзки и с Украйна, и с Русия. Той също по този начин означи, че Анкара не утвърждава и не поддържа никакъв спор сред Киев и Москва.

„ Много западни страни нямат градивни директни връзки с Русия, само че Турция има тази специфична позиция “, сподели Калън.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР