Турция с нови усилия се опитва да затопли обтегнатите отношения

...
Турция с нови усилия се опитва да затопли обтегнатите отношения
Коментари Харесай

Турция и ЕС затоплят отношенията

Турция с нови старания се пробва да затопли обтегнатите връзки с Европейския съюз. Външният министър на страната посети Брюксел за разискване на миграцията и проект за образуване на срещи на високо ниво с Общността, осведоми АП.
 Ердоган вижда бъдещето на Турция в Европа и Европейски Съюз
Ердоган вижда бъдещето на Турция в Европа и Европейски Съюз

Въпреки взаимните рецензии в последните години

Държавата се пробва да се причисли към Европейски Съюз повече от 15 година , само че договарянията са блокирани. Напрежението се повиши и поради ролята на Анкара в споровете в Сирия и Либия, а също по този начин поради въпросите към разделения Кипър и изследването за енергийни запаси в Средиземно море.

Но Европейски Съюз разчита доста на Турция да спре мигрантския поток.

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу съобщи на среща с висшия представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел, че ще обсъдят обща " декларация за миграцията " , препоръчана от Анкара. Те също ще се приготвят за конференция за развиването в Източното Средиземноморие, където има напрежение сред Турция и Гърция.
 Санкциите на Съединени американски щати за Турция май остават
Санкциите на Съединени американски щати за Турция май остават

Причината е съветската Противовъздушна отбрана система С-400

Чавушоглу сподели още, че ще обсъдят и значими въпроси като визовата либерализация, модернизирането на митническия съюз и други съответни стъпки, които ще изградят общото бъдеще на Турция и Европейски Съюз.

Брюксел разгласи, че възнамерява да похарчи 485 милиона евро за подкрепяне на бежанците в Турция. Турция е приела съвсем 4 милиона бежанци. Около 70% от тях са дами и деца.

Чавушоглу призна, че " 2020 бе проблематична година " в връзките сред Европейски Съюз и Турция. Той счита, че в този момент е значимо да се сътвори положителна атмосфера и положителен дневен ред, само че с цел да има наличие този дневен ред, нужни са съответни стъпки от двете страни.
 Гърция и Турция възобновяват замразените договаряния от 2016 година
Гърция и Турция възобновяват замразените договаряния от 2016 година

61-ият кръг проучвателни диалози ще се организира в Истанбул

Борел акцентира, че напоследък има " възстановяване на цялостната атмосфера ", в това число реализиране на съглашение за осъществяване на диалози сред Анкара и Атина. По думите му укрепването на връзките сред Европейски Съюз и Турция е от " съвместен стратегически интерес ".

Тяхната среща също има за цел да приготви посещаване на топ представители на Европейски Съюз в Турция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР