Турция призовава всички страни да уважават резолюциите на ООН, историческия

...
Турция призовава всички страни да уважават резолюциите на ООН, историческия
Коментари Харесай

Азиатски лидери в Душанбе се разбраха за обща борба с тероризма

Турция приканва всички страни да почитат резолюциите на Организация на обединените нации, историческия и юридически статус на Йерусалим, съобщи президентът Реджеп Ердоган, представен от Анадолската организация.

Той взе участие в 5-ата среща на азиатските водачи за мир, сигурност и непоклатимост в Азия в таджикската столица Душанбе. Според него Анкара поддържа дейната си позиция по въпроса за урегулирането на палестино-израелския спор, който е още един изострен проблем в района. Дълг на човечеството е палестинците да бъдат избавени от окупацията, от жестокото и несправедливото отношение, означи президентът.

„ Турция се стреми да подсигурява мира, стабилността и разцвета в района. Анкара прави всичко допустимо войната в прилежаща Сирия да завърши и да се обезпечи стабилността. Ние предоставихме леговище на съвсем 4 милиона сирийски бежанци. Въоръжените сили на Турция нанесоха мощен удар върху терористите от Ислямска страна и кюрдските въоръжени отряди от ПКК по време на трансгранични интервенции. Територия от близо 4 000 кв.километра е прочистена от терористите. От Турция назад в Сирия се завърнаха 330 000 бежанци “, регистрира Ердоган.

Той означи, че Анкара поддържа напъните за обезпечаване на мира и преустановяване на насилието в Афганистан. Конференцията „ Сърцето на Азия “ за Афганистан ще се състои в Истанбул през 2019 година и ще бъде отдадена точно на този въпрос, добави турският водач. Според него тероризмът и екстремизмът набират все по-голяма мощ по света.



„ Трябва да подчертая, че терорът и насилието нямат никакво опрощение. Много е значимо да се придържаме към решителна и твърда позиция по този въпрос. Политиката на заличаване на една терористична организация с ръцете на друга ще докара до още по-големи кръвопролития, принуждение и окупация. За страдание, обстановката в Сирия е образно доказателство за това “, уточни Ердоган.

Участниците в 5-ата среща на азиатските водачи разискаха военно-политически, стопански, филантропични и екологични въпроси, и дефинираха бъдещите си цели. Те бяха посрещнати от президента на Таджикистан Емомали Рахмон в двореца „ Навруз “. „ Заради растежа на тероризма, екстремизма, интернационалната проведена престъпност, противозаконния трафик на опиати и киберпрестъпленията, интернационалната и районната сигурност остават под непрекъсната опасност “, уточни домакинът.

Китайският водач Си Дзинпин съобщи, че комерсиалните разногласия би трябвало да се вземат решение на основата на съвещания и при съблюдаване на многостранни правила, а не въз основата на едностранни подходи и протекционизъм. Той акцентира, че Пекин се стреми да урегулира териториалните разногласия по кротичък път и да намалява напрежението в горещите точки посредством разговор. „ Китай ще продължи да укрепва приятелското съдействие с другите страни въз основата на 5-те правилото на мирното общуване, да развива мирното урегулиране на териториалните и морските разногласия със съответните страни, и ще упорства за разрешаване на проблемите в горещите точки на района по пътя на разговора и консултациите “, уточни Си Дзинпин.

Новият президент на Казахстан Касим-Жомарт Токаев означи, че в Азиатския район особена паника провокират растящите закани за сигурността, идеологическите и етнорелигиозните несъгласия. Той дефинира като неотложна задачата за изработването на взаимни систематични подходи за противопоставяне на интернационалния тероризъм.

В работата на лидерската среща в Душанбе участваха и президентите на Турция Ердоган и на Русия Владимир Путин, на Иран хасан Рухани, на Узбекистан Шавкат Мирзьоев, на киргизстан Сооронбай Жеенбеков, на Бангладеш Абдул Хамид, на Шри Ланка Майтрипала Сирисена, министър председателите на Афганистан Абдулла Абдулла, на Азербайджан Новруз Мамедов и на Камбоджа Хан Чуон. Освен тях в двореца на съвещанието бяха високопоставени представители на Бахрейн, Виетнам, Египет, Израел, Индия, Йордания, Ирак, Катар, Южна корея, Монголия, ОАЕ, Пакистан, Палестина, Тайланд, Беларус, Индонезия, Съединени американски щати, Филипини, Малайзия, Украйна и Япония, както и на Организация на обединените нации, ОССЕ и други
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР