Турция прекара безсънна нощ в очакване на резултатите от вота

...
Турция прекара безсънна нощ в очакване на резултатите от вота
Коментари Харесай

Ердоган води с 5% на Кълъчдароглу

Турция прекара безсънна нощ в очакване на резултатите от вота за президент и парламент. Все още няма оповестени дефинитивни резултати, което се случва за първи път от доста години насам.

При преброени 91,93% от гласовете, Ердоган води с 49,49%, резултатът на Кълъчдароглу е 44,49% , а третият претендент – Синан Оган, получава 5,22%.

Избирателната интензивност е извънредно висока – 90% . 56% е интензивността в чужбина, което също е връх.
 Президентските и парламентарни избори в Турция минаха при извънредно висока изборна интензивност Снимка: Българска телеграфна агенция
Почти 70% от гласоподавателите в потърпевшите от земетресението региони  са дали своят вот за Ердоган, което значи, че Ердоган съумя да навакса негативите, които беше нанесло земетресението върху неговата предизборна акция.  В изумените региони Ердоган е познатият Ердоган  – президентът, който до момента не е губил нито един избор “, разяснява кореспондентът на Българска телеграфна агенция в Турция Нахиде Дениз пред БНР.

Подкрепата на Синан Оган ще бъде основна  за един от двамата съществени съперници на втория тур. Според Нахиде Дениз се обрисуват сериозни дни.

При Оган доминират националистическите гласове  – това би трябвало да се подчертае. “
 Реджеп Ердоган гласоподава, 14 май 2023 година Снимка: Българска телеграфна агенция
Няма сигнали за  нарушения на вота , сподели в предаването „ Преди всички “ проф. Юксел Йозкан, доскорошен народен представител от опозицията в турския Меджлис и наблюдаващ на изборите в Бурса. Големите градове като Истанбул, Измир, Адана, Анталия са ключът, счита той.  Заради обжалвания е забавено въвеждане на гласове  от избрани региони в системата на турската ЦИК, стана ясно от думите му.

Продължава обработването на бюлетините от чужбина  – те ще бъдат определящи, добави Йозкан.

„ Вече може да се каже, че следва балотаж. “
 Снимка: Българска телеграфна агенция
С отдръпването на Мухарем Индже, неговите гласове се насочиха към Синан Оган , посочи той. По думите му гласовете на Оган на втория тур може да се насочат към  Кълъчдароглу .
Относно съотношението на силите в Меджлиса проф. Юксел Йозкан удостовери, че алиансът на президента Ердоган има парламентарно болшинство. Йозкан предвижда, че „ с огромна възможност “ обаче опозицията ще завоюва вота на втория тур за президент.
 Централата на опозиционната Републиканска национална партия Снимка: Българска телеграфна агенция
Политологът Христо Анастасов вижда в резултатите от президентския избор в Турция  конфликт на мироглед и полезности . Имаме две съвсем равни по брой общности, сподели той.

„ Резултатите приказват за нещо, което си знаем от години – голямото ценностно опълчване на две елементи на нацията, които ни карат да се замислим дали това не са две народи. Нацията на ислямо-консерватизма, на стабилността и сигурността, разбрана по ердогановски, и нацията на републиканските полезности, които Турция е преработила посвоему и заложила в основата на републиката си преди 100 години. “

Ердоган , с цялата си сграда през цялото време, с тези ужасно доста хора, които са се построили в неговото обграждане, с целия корупционен багаж,  мъчно ще сдаде властта , в случай че очакванията да има смяна в Турция се оправдаят “, счита политологът, съгласно който има няколко сюжета. Вече не приказваме за брой, а за консолидация и дисциплинираност , акцентира той.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
„ Ердоган става напълно подвластен от извънредно националистическата MHP, която е в основата на тази извънредно нападателна външна политика, която Турция води “, посочи Христо Анастасов за съюза сред ултранационалистите и партията на президента.

Относно  5-те % на Синан Оган той добави: „ Той изглежда  държи картите в ръката си  и до момента не се е произнесъл кого поддържа. “

Според Христо Анастасов, Кемал  Кълъчдароглу има профил на „ кроткия татко на нацията “ , само че „ ще е доста натясно и това ще е доста рисково за Турция, за региона и за света в близост “. Политологът изрази своите опасения:

Тази непосредственост в процентите ще бъде мотив за искра , която може да възпламени това опълчване в измерения, които никой не би желал да види. “

Източник: БНР
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР