Турция преживява най-мащабните пожари в републиканската си история. Температурата на

...
Турция преживява най-мащабните пожари в републиканската си история. Температурата на
Коментари Харесай

Терен колкото 77 хил. футболни игрища изгоря в Турция

Турция претърпява най-мащабните пожари в републиканската си история. Температурата на въздуха през някои дни на юли беше с 10-12 градуса над сезонните правила в цялата страна. Известният турски журналистът Фатих Портакал обърна внимание на размера на пожара в известие в Туитър: „ 547 000 декара земя са изгорени до момента в по-малко от 200 пожара. "

" Това е повърхност с размер на 77 хиляди футболни стадиони, и то единствено с данните до 2 август. Не забравяйте, че огнената буря продължава. ", напомнят от опозиционната медия Халк ТВ.

За съпоставяне при 3412 пожара предходната година са потърпевши 209 360 декара горска повърхност с размерите на 29 487 футболни стадиони.

Температурите на земната повърхнина доближиха зашеметяващите 50 градуса по Целзий в Турция и на остров Кипър, сподели карта, оповестена във вторник от Европейската галактическа организация (ESA).

ESA показа картата, показваща температурите на морската и сухоземната повърхнина, снимани от спътниците Copernicus Sentinel-3 на 2 август.

„ Средиземноморието страда от горещи талази от няколко седмици, което докара до голям брой горски пожари. Съобщава се, че Турция е измежду най-тежо засегнатите страни от пожари, от няколко десетилетия “, съобщи организацията.

„ Докато прогнозите за времето употребяват планувани температури на въздуха, те обикновенно са леко занижени, само че този сателитен инструмент мери действителното количество сила, предавана от Земята - и изобразява действителната температура на земната повърхнина “, обясниха от организацията.

Турският министър на земеделието и горите Бекир Пакдемирли съобщи, че температурите в град Мармарис доближиха рекордните за всички времена от 45,5 градуса по Целзий тази седмица. Като се прибави и извънредно ниската влажността на въздуха в последните дни, това са аргументите за многочислените пожари в региона.

" Ние водим доста сериозна война ", сподели министърът пред кореспонденти. " Призовавам всички да бъдат търпеливи. "

В района на Югоизточна Турция температурата тези дни се приближи до 50 градуса.

Град Джизре, в окръг Ширнак наскоро претърпя най-горещия ден в Турция. Според данните на Главната дирекция по метеорология 49,1 градуса по Целзий беше температурата на въздуха в региона на 21 юли. Това бе най-високата стойност, измерена в миналото в Турция.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР