Турция подкрепя включването на Босна и Херцеговина към газопровода „Турски

...
Турция подкрепя включването на Босна и Херцеговина към газопровода „Турски
Коментари Харесай

Турция е за включване на Босна и Херцеговина в проекта „Турски поток“


Турция поддържа включването на Босна и Херцеговина към газопровода „ Турски поток “ е декларирал турският водач Реджеп Тайип Ердоган. „ Турция ще окаже цялостна поддръжка, тъй че газопроводът „ Турски поток “ да мине през Босна и Херцеговина “, е споделил Еродоган на взаимна конференция в четвъртък с членовете на президиума на Босна и Херцеговина Милорад Додик и Шефик Джаферович в Анкара, оповестяват интернационалните организации.

По думите му, Турция изхожда от това, че икономическото развиване на Босна и Херцеговина ще в поддръжка на стабилността и единството.

По-рано в четвъртък, в границите на газова конференция в Брюксел Унгария удостовери интереса си към доставките на газ по „ Турски поток “. Газовата конференция е ориентирана към опциите за доставка на американски полутечен природен газ и както излиза наяве от изявленията, само че се концентрира и против плановете за съветски газ - „ Северен поток 2 “ и „ Турски поток “.

Предвид несигурността и неяснотата на ориста на преноса на съветски газ през Украйна, Унгария е евентуално заинтригувана от разглеждане на различни направления по южното направление, е декларирал министъра на външните работи на страната Петер Сиярто. По-рано той разяснява упованието си за доставки на газ от „ Турски поток “ през втората половина на 2021 година По време на форума министъра означи, че Унгария внася газ от Русия, защото такива са изискванията, които дава инфраструктурата.

„ Нашите другари ни приканват за диверсификация. Бихме желали да създадем това, само че казусът дали ще може да диверсифицираме нашите източници и направления за доставки зависи от нашите съдружници “, е споделил той, добавяйки, че като се има поради нерешеният до момента въпрос за продължение на преноса на съветски газ през Украйна, „ следва де се преглеждат различни направления от юг “.

„ Турски поток “ е план за експортен газопровод от Русия за Турция през Черно море до границата на турската страна с избрани страни. Първата тръба от газопровода е планувана за доставка на газ за турския пазар, а втората – за газоснабдяване на страните от Южна и Югоизточна Ивропа. Капацитетът е за 15,75 милиарда куб м газ годишно за всяка от тръбите.

Сръбската Gastrans откри процедура за набиране на поръчки за запазване на потенциал по новия газопровод, който ще одобри газа от „ Турски поток “. Газопроводът ще потегля от границата на България през Сърбия до Унгария, като плановата мощ е до 13,88 милиарда куб м газ годишно. За участниците на пазара се предлага запазване на потенциал за 20 година с точка на вход Zajecar на границата с България и четири вероятни точки на вход – на Horgos на границата с Унгария, а също по този начин и точки ан пунктове в Сърбия. Газопроводът би трябвало да бъде въведен в употреба от 1 януари 2020 година, само че точката за предаване на газ на границата с Унгария ще проработи от 1 октомври 2021 година Това значи, че газа през „ Турски поток “ ще може да минава през България, Сърбия и Унгария за Западна Европа не по рано от четвъртото тримесечие на 2021 година Припомняме обаче, че в българските документи свързани с построяването на междусистемната газова връзка със Сърбия е планувана като последна година – 2022 година
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР