Турция отново се сблъска с тероризма. Главният заподозрян – жена,

...
Турция отново се сблъска с тероризма. Главният заподозрян – жена,
Коментари Харесай

Гърдев: Атентатът в Истанбул се отнася и към взаимоотношенията между САЩ и Турция, войната и кюрдските групировки в Сирия, но и към НАТО

Турция още веднъж се сблъска с тероризма. Главният обвинен – жена, която евентуално е носела взривно устройство в чантата си. Защо офанзивите против цивилни не стопират, какво приказва почеркът на атентата и кой стои зад него – въпроси, на които се търсят отговори. И до момента в който Истанбул наблюдава стъпките на терориста, Володимир Зеленски още веднъж разгласи, че Украйна е подготвена за мир. Освободеният Херсон е най-големият боен триумф за страната от началото на войната с Русия. Какво следва? Всички тези интернационалните тематики ще обсъдим в идващите минути с дипломата и някогашен ръководител на Комисията по външни политики Димитър Гърдев

Г-н Гърдев, първо да стартираме с бомбения атентат в Истанбул. Наричам го атентат, тъй като самите управляващи, ръководещи на южната ни съседка, го дефинираха като подобен. " Мирише на тероризъм “, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Защо съгласно вас Истанбул още веднъж стана цел? 


Това си е безусловно терористичен акт. Беше хваната и изпълнителката на този терористичен акт, тя не го и крие. Тук става дума за бомбена офанзива от страна на Кюрдската работническа партия. Същевременно турските управляващи декларират, че тук задачите са доста по-широки и употребяват този несъмнено ужасяващ акт в центъра на Истанбул за развиване на своите тези. Наистина Турция, както и светът, беше поотвикнал от тази терористична интензивност на Кюрдската работническа партия и въобще на кюрдските групировки, които се намират сега в Сирия. И внезапно в действителност се оказа, че Турция се намира към момента под опасността за осъществяване на такива терористични офанзиви. На мен ми направи усещане, апропо, че доста хладно, извънредно резервирано турската страна и президентът, и министърът на вътрешните работи реагираха на съболезнованията на Съединени американски щати. Сега те не са оповестили изрично, че има някаква връзка сред тази терористична организация, кюрдската, чиито причинител беше хванат, само че в действителност по този метод още веднъж демонстрираха своето неодобрение от поддръжката, взаимоотношението на Съединени американски щати с някои кюрдски групировки, изключително по отношение на спора в Сирия.  

Сирийските кюрди отхвърлиха, че стоят зад атентата през вчерашния ден. 

Да, несъмнено, само че там знаете, че са няколко организации. 

Да. 

Самата терористка декларира, че е имала подготовка в подобен лагер на територията на Сирия. Тук беше намесено името и на Гърция. 

Да. 

Това до каква степен е допустимо – мисля, че надали има пръст Гърция, страна член на Европейския съюз, в сходна офанзива. Също по този начин желая да обърна внимание, че този терористичен акт неизбежно ще сложи още веднъж на картата настояванията на президента Ердоган от двете страни, които са кандидатки за стъпване в НАТО – Финландия и Швеция, на безапелационен отвод от даване на леговище, от взаимоотношение или по някакъв метод приемане на кюрдки организации на територията на тези две страни. Както виждате, този атентат се отнася и към взаимоотношенията сред Съединени американски щати и Турция, към войната и кюрдските групировки в Сирия, само че и към НАТО и към желанието на двете страни да бъдат признати допустимо най-скоро. 

Защо съгласно вас обаче имаме още веднъж офанзива против цивилни жители, против скъпоценни човешки животи. Тези събития припомнят за далечната 2015-2016 година може би – през вчерашния ден се направи един паралел с кървавата върволяк тогава от набези.  

Да, по същия метод, апропо, се прави паралел във връзка и с несполучливия опит за прелом 2016 година в Турция и още веднъж отправените обвинявания от турска страна към Съединени американски щати, че дават леговище на тогавашния упрекнат за началник на тази терористична формация, тази група за боен бунт ФЕТО на Фетхуллах Гюлен, който се намира на територията на Съединени американски щати и непрекъснато турската дипломация и външна политика е насочила своето внимание към това той да бъде експулсиран и съден за този вероятно боен бунт.  

И другата тематика, която бихме желали да разясняваме с вас – през вчерашния ден Володимир Зеленски още веднъж разгласи, знаете, че Украйна е подготвена за мир. Освободеният Херсон може би е най-големият боен триумф за страната от началото на войната с Русия. Зеленски през вчерашния ден сподели: " Това е началото на края на войната “. Какво мислите вие, какво следва съгласно вас, по какъв начин ще се развият нещата? 

Да, несъмнено, след развиването на контранастъплението в северната част към град Харков, отдръпването на Руската войска и предаването под контрола на Украинските въоръжени сили на Херсон е извънредно значимо за развиването на военните дейности в тази южна част на Украйна в две посоки. Първото, което е – по този метод, когато съветските войски се отдръпват от десния бряг на Днепър, отпада една голяма заплаха, която беше надвиснала над град Николаев и изключително над Одеса, тъй като в действителност това даваше опция да бъде откъсната Украйна от крайбрежието на Черно море, и в чисто механически проект това отдръпване, което е разграничено от тази голяма река, естествено дава едно утешение в украинската страна. Другото, което е – в чисто медиен проект, защото в тактическо отношение нямаме изхвърляне на съветските войски от украинска територия, само че в чисто медиен проект не може да се отхвърли, че това е голям триумф и в действителност той естествено, при всяко състояние ще бъде развъртян. Тук имаме няколко забавни и доста значими съгласно мен трендове. Първото, което е – че тези мирни договаряния, или по-скоро сега те се водят скрито, те са в първична фаза, се поддържат и са инициирани от Съединени американски щати. Знаем заявката на Зеленски, той дори издаде някаква такава заповед – никой няма право да води мирни договаряния с Русия, до момента в който отпред е Путин, само че в интернационалните връзки нещата не стават по този начин. И самата аудиенция на Съливан в Киев от предходната седмица, срещата на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ и на Службата за външно разузнаване на Русия, която сега се води в Анкара, заявките и на американската страна виждаме по какъв начин трансформираха, обърнаха реториката на Зеленски и той сега от Форума на Г-20 приказва за мир. И това съгласно мен е нещо, което в действителност е една светлина в този спор, тъй като каквото и да е мирното съглашение или даже преустановяване на военните дейности, тяхната дейна фаза, е неоспорим триумф. И е доста значим за България, тъй като ние сме съприкосновени посредством Черно море към този спор. И двете страни се умориха от дейни военни дейности все още. Освен това би трябвало да се има поради, че наближава зимният интервал и на тези ширини всички имат и исторически опит, че широкомащабни настъпателни военни дейности, когато пристигна зимата, е просто нецелесъобразно.  

Г-н Гърдев, през вчерашния ден Общото заседание на Организация на обединените нации утвърди резолюция, призоваваща Русия да бъде подведена под отговорност за нарушение на интернационалното право посредством навлизане в Украйна. Иска се изплащането на репарации за украинци, убити и ранени по време на войната, както и нанесените вреди. Според вас това редно ли е, по какъв начин коментирате това решение? 

Това, несъмнено, апропо, е една от декларациите, която осъжда изрично съветската експанзия на територията на Украйна. Това е връщане към интернационалното право, увещание на всички страни членки Устава на Организация на обединените нации, неделимостта на границите и въобще решаването на спора по боен път, което е в безусловно несъгласие на Устава на международната организация, както и други такива предходни резолюции на Общото заседание и детайл от изложение на международната общественост на мнение, което опонира на водената съветска политика. Какво да ви кажа, в смисъл, като тежест на осъществяване – знаете, че е целесъобразен темперамент на резолюцията. Искам да напомня, че може би има десетки, стотици резолюции против Израел и окупацията на палестинските територии, само че чисто и просто интернационалното право и придържането му още веднъж беше подкрепено от голям брой страни, в действителност от всички страни, които се опълчиха на решение на споровете по боен път.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР