Турция откри изключително находище от редкоземни елементи в централната част

...
Турция откри изключително находище от редкоземни елементи в централната част
Коментари Харесай

Турция откри второто по големина находище за редки метали в света

Турция откри извънредно находище от редкоземни детайли в централната част на Анадола, заяви Daily Sabah. За резервата се твърди, че е вторият по величина в света. Той е разполагаем след десетилетия проучвания и разкопки, които се организираха от време на време, само че дълго време не успяваха да дадат съответни резултати.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи пред локалните медии, че голямото находище на редки детайли се прави оценка на ресурси от към 694 милиона тона. То е на второ място след Китай, където се намира най-голямото находище на редки детайли със ресурси от 800 милиона тона. Цените метали се употребяват в области като авиацията, защитата, галактическата промишленост и биомедицината.
 Турция стартира полагането на тръби за транспорт на природния газ, открит в Черно море
Започна полагането на тръби за транспорт на природния газ, открит в Черно море, вижте къде

Кладенците ще създават и изпомпват 10 милиона кубически метра природен газ дневно

От турската минна компания Eti Maden разясниха, че в началото към 1200 тона руда ще бъдат обработвани годишно в находището. Очаква се тази цифра да доближи до 570 000 тона с огромна инвестиция в по-голямо индустриално оборудване в близко бъдеще.

Смята се, че към 10 000 тона редкоземен оксид, 72 000 тона барит, 70 000 тона флуорит и 250 тона торий - детайл, употребен като гориво в нуклеарната промишленост, ще бъдат създадени от модифицираната руда.

Министърът на енергетиката и естествените запаси на Турция Фатих Дьонмез разяснява, че ще бъде относително на ниска цена да се добиват детайли, защото находището е извънредно покрай повърхността на земята.

" От 17-те известни редки детайла ще можем да произведем 10 от тук ", съобщи той.

Откритието ще разреши голямо локално произвеждане на редки детайли, които ще се употребяват най-вече в индустриалните браншове на Турция, само че също и за експорт.
 Хаосът в търговията с метали продължава и към този момент не става въпрос единствено за никел
Хаосът в търговията с метали продължава и към този момент не става въпрос единствено за никел

Миналия месец, малко след началото на войната в Украйна, фючърсите на никелa на Лондонската борса за метали скочиха с 250%
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР