Турция официално иска от ООН и други международни организации да

...
Турция официално иска от ООН и други международни организации да
Коментари Харесай

Турция иска официално да се преименува на Тюркие


Турция публично желае от Организация на обединените нации и други интернационалните организации да трансформират изписването на името на страната на Тюркие, заяви през днешния ден министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, представен от ДПА.

Анкара ще изпрати публично писмо до всички съответстващи интернационалните организации и чака смяната на името да стане публична след тази седмица, съобщи Чавушоглу пред Анадолската организация.

По думите му Организация на обединените нации е „ подготвена “ за смяната, като Анкара предизвиква замяната на англоезичното название Търки (Turkey) с името Тюркие (Turkiye) в по-голямата част от интернационалната си преписка, в това число при отразяването в задгранични медии.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган издаде през декември декрет за подмяна на англоезичната версия Turkey с името Тюркие (Turkiye) на британски, френски и немски, както и на други езици, като Turkiye се употребява и в етикетите на продуктите за експорт.

Терминът Тюркие (Turkiye) „ съставлява и показва културата, цивилизацията и полезностите на турския народ по най-хубавия метод “, се показва в указа на Ердоган.

Точната причина зад преименуването и определения миг за това остава неразбираема, отбелязва ДПА. През декември държавната телевизия ТРТ се базира на публикация, съгласно която думата Turkey има „ неласкави “ конотации на британски език, защото се отнася за „ огромна птица, произхождаща от Северна Америка “ или за „ нещо, което пада неприятно “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР