Турция обещава тясно сътрудничество с ЮНЕСКО за планираната реставрация в

...
Турция обещава тясно сътрудничество с ЮНЕСКО за планираната реставрация в
Коментари Харесай

Турция обещава тясно сътрудничество с ЮНЕСКО за реставрацията на Света София

Турция дава обещание тясно съдействие с ЮНЕСКО за плануваната реституция в " Света София " и ще предложения делегация на организацията, с цел да се разиска проекта, оповестява 24 часа. Реконструкцията е обвързвана с превръщането на храма от музей още веднъж в джамия, заяви непрекъснатият представител на Руската федерация в ЮНЕСКО Александър Кузнецов, представен от ТАСС.
Намерението на Турция излиза наяве от писмо на непрекъснатия представител на Турция в ЮНЕСКО Алтай Дженгизер, адресирано до генералния шеф на ЮНЕСКО, в което също по този начин твърди, че в интервалите сред мюсюлманските богослужения храмът " Света София " ще бъде отворен за визити за хора от всички вероизповедания ".
От ЮНЕСКО бяха загрижени за храма, поради дълъг интервал без връзка с турските управляващи, които не отговаряли на въпросите на организацията и не се съветвали за смяната на статута на " Света София ".
В петък, когато след 86 години се състоя първото мюсюлманско свещенодействие в храма, ЮНЕСКО съобщи, че досега не е получила гаранции от Турция за съхраняването на паметника на културата след промяната на статута му. Стигна се даже до опасност от страна на организацията, че ще обмисли статута на " Света София ".
Ако стане джамия, " Света София " може да не бъде монумент на културата Според Кузнецов в този момент Турция дава обещание да сътвори теоретичен съвет, който да прегледа редица реставрационни и инфраструктурни планове. " Сега те твърдят, че няма да подхващат нищо без съвещания със експерти от ЮНЕСКО и дават обещание в близко време да поканят специалисти на организацията в Истанбул ", споделя той.
Храмът " Света София " в Истанбул е издигнат през шести век като християнска черква. През 1453 година след завладяването на града от османските турци е трансфорат в джамия, а с решение от 1934 година е разгласен за музей и е прекъсната религиозната му приложимост. От 1985 година има статут на обект от международното завещание на ЮНЕСКО.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР