Турция няма да ратифицира членството на Швеция в НАТО преди

...
Турция няма да ратифицира членството на Швеция в НАТО преди
Коментари Харесай

Ердоган се отметна: Турция няма да ратифицира членството на Швеция в НАТО преди октомври,

Турция няма да ратифицира участието на Швеция в НАТО преди октомври, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Анадолската организация, представена от БГНЕС.

 

Във вторник сутринта CNN Türk заяви, че турският парламент ще ратифицира участието на Швеция до края на идната седмица, откакто Ердоган изненадващо даде единодушието си за влизането на Швеция в Алианса и това бе оценено като историческа стъпка. Съгласието на Анкара е получено против правото да получи изтребители F-16 и ускорение на участието на Турция в Европейски Съюз. Очевидно обаче Ердоган още веднъж е трансформирал мнението си. 

 

Ето какво написа в официалното съобщение, признато през днешния ден от водачите на страните членки на НАТО на срещата във Вилнюс:  " Предстои формалното присъединение на Швеция към НАТО, само че след решението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да се съгласи на участието на скандинавската страна членките на Алианса " приветстват Швеция като пълновръстен член " и " приветстват съглашението, реализирано сред генералния секретар на НАТО, президента на Турция и премиера на Швеция ".

Предстои присъединението на Швеция да бъде утвърдено от турския парламент. Малко евентуално е обаче да има смяна след поетия от Ердоган ангажимент на най-високо равнище и откакто фактическият му съдружен сътрудник, Партията на националистическото деяние, разгласи, че не вижда задоволителен прогрес в Стокхолм по настояванията на Анкара, само че решението остава в ръцете на президента, споделят още от срещата на върха във Вилнюс.

 

" Оценката ми на това, което следим напоследък, е, че турската външна политика е объркваща ", споделя пред АРД Мартин Ердман, някогашен дипломат на Германия в Турция. Той дава образец с държанието на президента Ердоган директно преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Първо турският държавен глава настоя страната да бъде призната в Европейския съюз (ЕС), а няколко часа по-късно се отхвърли от това си искане.

" Трудно ми е да разпозная някаква тактика ", споделя Ердман по адрес на държанието на Анкара. " В момента виждаме политика на люлеене във връзка с Русия, НАТО и Украйна. Това е ad hoc политика, постоянно съобразена с моментното положение ", добавя той.

Според немския посланик интернационалният напън върху Турция във връзка с приема на Швеция в НАТО е бил толкоз огромен, че Ердоган не е имал друга алтернатива, с изключение на да склони. Но в действителност турският президент е съумял да реализира основната си цел в разногласието за участието на Швеция в Алианса: той е принудил Запада да се отнася по-сериозно към Турция и нейните ползи, написа Сузане Гюстен в " Тагесшпигел ".

 

Очаквайте детайлности

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР