Турция и САЩ обявиха, че спират двустранното издаване на неимигрантски

...
Турция и САЩ обявиха, че спират двустранното издаване на неимигрантски
Коментари Харесай

Турция и САЩ спряха двустранното издаване на неимигрантски визи


Турция и Съединени американски щати оповестиха, че стопират двустранното издаване на неимигрантски визи, задълбочавайки дипломатическия спор между тях след ареста на чиновник на американското консулство в Истанбул.

Късно нощес от Вашингтон оповестиха, че подхващат мярката поради „ скорошни събития “, принудили управляващите да преоценят турския ангажимент за запазване на сигурността на американската задача и нейните чиновници. За да се понижи броят на гости в задачите неотложно влиза в действие преустановяване на издаването на всички неимигрантски визи, показаха от Съединени американски щати.

Незабавно последва взаимен отговор от управляващите в Анкара, които показаха, че възбраната важи и за и за визите, издавани онлайн и на границата.

От турското посолство във Вашингтон разгласиха две изказвания, чийто текст беше съвсем изцяло еднакъв с този на американското посолство в Анкара.

В турските изказвания се споделя също, че Анкара е обезпокоена за американския ангажимент за запазване на сигурността на дипломатическите задачи, което изисква ограничавания, също както обявиха от Съединени американски щати. Агенция „ Франс прес “ показва, че използването на мярката единствено за американци и възбраната за издаване на визи онлайн и на границата са знак, че ответният ход е по-скоро углавен, в сравнение с като защитна мярка.

В американското известие не се показва съответната причина за въвеждане на възбраната, само че по всяка възможност става дума за ареста служителя на американското консулство в Истанбул Метин Топуз. Той беше задържан предходната седмица, а в сряда истанбулски съд подреди да остане в ареста по обвинявания за връзки с придвижването на проповедника Фетхуллах Гюлен, считан от Анкара за уредник на несполучливия опит за прелом от лятото на предходната година. Официално той е упрекнат в шпионаж и опит за събаряне на турското държавно управление.

След ареста му от американското посолство обявиха, че са „ надълбоко обезпокоени “ и изрично отхвърлиха обвиняванията против него и осъдиха известия в медиите, за които се твърди, че идват от източници в турското държавно управление, които съгласно Вашингтон целят да осъдят служителя в медиите, а не в съда. /АФП, БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР