Турция гневно обвини Франция, че изостря кризата в Либия и

...
Турция гневно обвини Франция, че изостря кризата в Либия и
Коментари Харесай

Турция нападна вербално Франция заради Либия

Турция яростно упрекна Франция, че изостря рецесията в Либия и нарушава решенията на Организация на обединените нации и НАТО, като поддържа силите на Халифа Хафтар против интернационално приетото държавно управление на националното съглашение (GNA) на страната, съобщи БГНЕС.
Изявлението означи по-нататъшна ескалация във войната на думи сред двете страни, които си опонират по редица въпроси, в това число войната в Либия, където Турция неотдавна оказа помощ на GNA да отблъсне 14-месечно нахлуване над Триполи от силите на Хафтар.
Франция прикани в понеделник за диалози сред съдружниците от НАТО по отношение на това, което тя дефинира като все по-агресивната роля на Турция в Либия. Париж упрекна Анкара в разстройване на примирието, нарушавайки ембаргото на Организация на обединените нации за импорт на оръжие.
" Подкрепата, която Франция оказа на пучиста Хафтар... изостри рецесията в Либия ", се споделя в изказване на външното министерство на Турция.
" Това, което в действителност би трябвало да бъде причина за безпокойствие, са тъмните връзки на Франция. Неприемливо е съдружник от НАТО да се държи по този метод ", се прибавя в известието.
Либийската национална войска на Хафтар (LNA) е подкрепена от Обединените арабски емирства, Русия и Египет. Франция отхвърля да поддържа Хафтар, само че преди този момент му е оказала помощ в битката с ислямистките бойци. В изявление за в. La Croix, френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан повтори, че Париж не взема страна в Либия, само че съобщи, че Турция заплашва европейската сигурност, изпращайки сирийски бойци в Либия.
" Това съставлява заплаха за самите нас, недопустим стратегически риск, тъй като е на 200 км от италианския бряг ", сподели Льо Дриан.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР