Турция е издала заповед за арест на ислямския проповедник Фетхуллах

...
Турция е издала заповед за арест на ислямския проповедник Фетхуллах
Коментари Харесай

Турция издаде заповед за арест на Гюлен и за убийството на руския посланик в Анкара

Турция е издала заповед за арест на ислямския просветител Фетхуллах Гюлен и на още седем души по отношение на убийството на съветския дипломат в Анкара през декември 2016 година, заяви Ройтерс, базирайки се на информация във в. „ Хабертюрк “.

Според изданието обвиняването е, че убийството е осъществено по тяхна заповед. До момента управляващите са арестували други седем души, в това число трима служители на реда, напомня в. „ Хюриет “.

Заповедта идва ден преди визитата в Турция на съветския президент Владимир Путин .

Той идва на следващия ден на двудневна аудиенция, по време на която ще се срещне с турския президент Реджеп Таийп Ердоган и с иранския си сътрудник Хасан Рохани. Турция, Русия и Иран са гаранти за мирните договаряния в Астана, на които бе взето решение за основаване на зони за деескалация в Сирия, напомня Ройтерс.

Руският дипломат Андрей Карлов беше убит на 19 декември 2016 година на откриването на фотоизложба в турската столица. Нападателят – полицейският чиновник Мевлют Мерт Алтънташ, извика „ Аллах акбар “ (Аллах е велик) и „ Не забравяйте Алепо! “, когато откри огън, намеквайки за съветската интервенция в Сирия . Той бе премахнат на място от турските силите за сигурност.

Ердоган съобщи, че придвижването на Гюлен стои зад убийството на съветския дипломат. Гюлен отхвърли обвиняванията .

Анкара упреква Гюлен и за организирането на опита за прелом в Турция от юли 2016 година – нещо, което той също отхвърля.

Нападателят Мевлют Мерт Алтънташ е от региона на Сьоке в Югозападна Турция, считан за един един от най-светските в страната. Баща му бе споделил, че държанието на сина му почнало да се трансформира, откакто влезнал в полицейската академия, като станал по-религиозен, съгласно информации в турските медии.

Докато лозунгите, които е скандирал килърът, подсказват благосклонности към радикална ислямистка идеология, придвижването на Гюлен проповядва междурелигиозен разговор . Турското държавно управление обаче твърди, че сходни проповеди целят да маскират същинската същина на придвижването, което Анкара преглежда като терористична организация.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР