Турското външно министерство обяви включването в списъка на ЮНЕСКО на

...
Турското външно министерство обяви включването в списъка на ЮНЕСКО на
Коментари Харесай

Настрадин Ходжа влезе в културното наследство на ЮНЕСКО

Турското външно министерство разгласи включването в листата на ЮНЕСКО на две многонационални полезности - чайната просвета като знак на еднаквост, гостолюбие и обществено взаимоотношение, и традицията да се описват анекдоти с героя сатирик Настрадин Ходжа.

 АА

Настрадин Ходжа е неповторим и занимателен персонаж от турския фолклор, прочут и известен и у нас със своите занимателни истории.

Той е роден през 1208 година и умрял през 1284 година Родното му село е Хорту, окръг Сиврихисар, област Ескишехир в Турция. Живял е в Акшехир, а по-късно и в град Кония – по това време столица на селджукския Румелийски султанат.

Настрадин Ходжа е прочут в други страни още като Насреддин Ходжа, Молла Несреддин, Молла Епенди, Апенди, Афенди Кожанасир. Той е известен в Босна и Херцеговина, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан. 

 АА

Чайната просвета на турците съществува в сходен тип и в Азербайджан.

 АА

Тези две турски обичаи са включени в представителния лист на ЮНЕСКО за нематериално културно завещание на човечеството по време на 17-ата сесия на Междуправителствения комитет за запазване на нематериалното културно завещание, се споделя в изказване на турското външно министерство. 

Срещата се организира в мароканската столица Рабат сред 28 ноември и 3 декември.

Министерството добави, че броят на културните детайли на Турция, вписани в листата на нематериалното културно завещание, е достигнал 25.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР