Турското правителство се готви да увеличи заплатите и да намали

...
Турското правителство се готви да увеличи заплатите и да намали
Коментари Харесай

Турция вдига заплати и сваля данъци, за да спаси най-бедните

Турското държавно управление се готви да усили заплатите и да понижи някои налози, с цел да поддържа семействата с по-ниски приходи, които са изключително наранени от високата инфлация, споделиха пред Reuters двама висши чиновници, осведомени с проекта за потребление на релативно мощния бюджет на страната.

Публичните финанси на Турция са мощни спрямо други разрастващи се страни, което ѝ дава опция за евентуални фискални тласъци. Бюджетният недостиг е понижен до 1,5% от брутния вътрешен артикул (БВП) до момента тази година и се чака да бъде към 3,5% за тази и идната година.

Фискалната поддръжка ще има за цел да компенсира натиска върху по-уязвимите семейства от инфлацията, достигаща близо 20%. Турското министерство на финансите към този момент се въздържа от коментар.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Само допреди години турската лира беше извънредно постоянна...

Министърът на фамилията и обществените услуги Деря Яник даде обещание, че ще бъдат предоставени 2,5 милиарда лири (262,2 млн. долара), с цел да се облекчат разноските за гориво и електричество на нуждаещите се жители през зимата.

Сред вариантите, които се преглеждат, е повдигане на минималната работна заплата с повече от инфлацията, както и облекчение на възходящите разноски за сила и повишение на заплатите на някои държавни чиновници.

Държавният бюджет има опция да поеме спомагателните финансови разноски, които евентуално ще се осъществят при започване на 2022 година " Работи се по този начин, че тези с ниски приходи да бъдат наранени по-малко от инфлацията ", споделя върховен държавен чиновник, представен от Reuters.
Проклятието на инфлацията

Президентът Реджеп Тайип Ердоган е изправен пред сложни избори през 2023 година, а рейтингът му понижава поради инфлацията и растежа в цените на съществени артикули и услуги. Под натиска от Ердоган за парични тласъци, през последните два месеца. В резултат на това, което в допълнение ускори ценовия напън посредством вноса.

Постоянно високата инфлация от дълго време е проблем за турската стопанска система. Овладяването на цените беше едно от първите най-важни достижения в съвсем 20-годишното ръководство на Ердоган. Но цените още веднъж се повишават и то с двуцифрено движение през по-голямата част от последните 5 години.

Данните от сряда евентуално ще покажат, че годишната инфлация се е ускорила до над 20% през октомври, съгласно изследвания, надхвърляйки този психически предел за първи път от началото на 2019 година Общата инфлация се повдига от покачването на цените на храните, горивата и тютюна, както и обезценяването на турската лира.

Цените на дребно в най-големия град в страната Истанбул се покачиха с 3,29% на месечна база през октомври с годишен растеж от 20,76%, заяви Търговската камара на Истанбул в понеделник. В същото време турските управляващи водят гневна борба за ограничение на цените и хвърлят цялата виновност върху търговците.

През септември годишната инфлация скочи до 19.58% на годишна база и с 1.25% на месечна база. За последно цената ѝ беше над 20% през януари 2019 година

Миналата седмица Централната банка на Турция увеличи прогнозата си за инфлация в края на годината до 18,4% от 14,1%. Преразглеждането се дължи основно на по-високите разноски за импорт и цените на храните.

Проучване на Bloomberg също планува инфлацията на потребителските цени да доближи 20% на фона на покачващите се разноски за сила в идващите месеци. Прогнозите за инфлация в края на годината варират от 20,5% до 17,4% въз основа на изследване на Reuters измежду 14 икономисти.
Бюджетът остава постоянен

Бюджетът обаче остава доста постоянен. През август кредитната организация Fitch Ratings съобщи, че обществените финанси на Турция " не престават да бъдат основна мощ за рейтинга ", отбелязвайки, че дефицитът на консолидирания държавен бюджет ще намалее до 3,9% от Брутният вътрешен продукт тази година, много под прогнозата от 5,8% за другите разрастващи се страни.

Бюджетният недостиг на страната се движеше към 1% до 2016 година, когато стартира да нараства до плануваните от държавното управление 3,5% за 2021 и 2022 година

Бюджетният недостиг за последните 12 месеца е 95,8 милиарда лири (10 милиарда долара) към септември посредством частично на възходящите доходи от налог върху приходите и потреблението, съгласно Oyak Securities.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР