Турското изкуство да се гадае по утайка от кафе датира

...
Турското изкуство да се гадае по утайка от кафе датира
Коментари Харесай

Гледането на кафе: Турската традиция, популярна колкото Tinder

Турското изкуство да се гадае по наслойка от кафе датира от най-малко 500 години и в последно време е обичано на представителите на поколението Z в страната.


Всеки ден милиони хора разчитат на кофеина, с цел да станат заран от леглото, да покачат концентрацията си на работното място или да покачат енергийните си равнища.

Макар да се счита, че кафеените зърна са отгледани за първи път във високите елементи на Етиопия, най-ранният способ за подготвяне на кафе е разпространяван с помощта на Османската империя. През XVI в. губернатор от Йемен донася в двореца на султан Сюлейман в Истанбул, именуван тогава Константинопол, кафеени зърна, сходни на череши, които се изпичат, смилат и прибавят към вода. Тази примес се вари със захар в меден съд, наименуван кафениче, на нажежен пясък.

Първата кафетерия в историята е открита в Истанбул през 1554 година, а до първата половина на XVII в. в града са открити към 600 кафетерии. Именно тогава се заражда културата на кафето, каквато я познаваме.

Но това не е бил Starbucks, споделя Гизем Салджигил Уайт, която повече от десетилетие работи за въвеждането на неповторимите турски традиции и респект към кафето в Съединени американски щати посредством своята компания " Turkish Coffee Lady ".

" Турското кафе не е кафе за у дома ", споделя тя. " В него се наслаждавате на момента. То символизира гостоприемството, другарството и сближава хората ".

С богата традиция, турското кафе е включено в Списъка на нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО през 2013 година Тук кафето е главен детайл в публичните събития, взе участие в церемонии по годеж, фамилни събирания и празници. Въпреки това един от най-объркващите ритуали е kahve fali или fal - античното изкуство за разчитане на ориста от утайката на кафето.

Традицията може да се наблюдава до харема на султан Сюлейман, защото дамите са били изключени от публичните кафенета. Вместо това в харема са били допускани фалчи, или гадатели, които да разчитат моделите, останали в утайката от кафе. В други култури гадаенето се практикувало с чаени листа или винени утайки, само че в Истанбул утайката от кафе бързо се трансформирала в желано средство за връзка. Ритуалът е бил метод за продан на вести и злословия, в това число кои съпруги са желани от султана, изяснява Салджигил Уайт.

Повече от 500 години по-късно тасеографията (практиката на гадаене по наслойка от кафе или чаени листа) към момента е мощна в Турция. В някои обичайни кафенета гадателите оферират духовни упътвания, само че то се модифицира и за актуалната аудитория. Милиони турци към този момент са абонирани за приложения, които оферират гадаене на кафе благодарение на изкуствен интелект или ги свързват с виртуални гадатели.

По време на скорошно пътешестване до Истанбул посетих едно от обичайните кафенета в града в търсене на взор към бъдещето и утринно освежаване.

Повечето гости, които търсят гадатели, се насочват към ярките светлини на авеню Истиклял, където неонови табели демонстрират карти таро и архангели, а ясновидци с дебели очни линии и кадифени шалове чакат в сенчести стаи.

През 2017 година Фаладин - игра на думи от " фал " и " Аладин " - е основан от модела и инфлуенсър Сертак Тасделен, който е израснал с майка, която е можела да разчита гадания от кафе. През 2010 година приятелите му стартират да изпращат фотоси на своите пресушени чаши за кафе на майка му, която дава отговор с гадания по имейл. В последна сметка това се трансформира в приложение, което автоматизирано генерира предсказания от чаши за кафе. Сега Faladdin има повече от пет милиона дейни консуматори по целия свят и е толкоз известно в Турция, колкото Tinder./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР