Турският вицепрезидент Фуат Октай смята, че опитът на Атина за

...
Турският вицепрезидент Фуат Октай смята, че опитът на Атина за
Коментари Харесай

Турция предупреди за възможна война, ако Гърция разшири териториалните си води

Турският вицепрезидент Фуат Октай счита, че опитът на Атина за разширение на териториалните й води може да стане причина за боен спор, съобщи Анадолската организация.

"Ако опитите на Гърция да разшири териториалните си води не са причина за война, то тогава кое е? ", запита Октай в изявление за Анадолската организация. Той акцентира, че Турция ще пази правата си за всеки пространствен метър във водите на Източно Средиземно море без значение от всичко.

Октай уточни, че счита за неоткровен метода на Европейски Съюз, който от една страна приканва за разговор, а от друга "прави други проекти ", цитира думите му Българска телеграфна агенция.

"Ние добре познаваме езика на мира и дипломацията, само че няма да се поколебаем да създадем нужното, когато става въпрос за това да защитим правата и ползите на Турция. Франция и Гърция са измежду тези, които най-добре знаят това ", съобщи вицепрезидентът.

Гърция възразява против изследванията, които Турция прави в Източното Средиземноморие, по отношение на евентуалните находища на въглеводороди в региони, оспорвани сред двете страни.

Гърция разгласи, че има намерение да разшири от 6 на 12 благи териториалните си води южно от остров Крит в Средиземно море в зони, разграничени вследствие на съглашение с Египет, а по този начин също и в Йонийско море.

Турция, която има най-дългото крайбрежие в Средиземно море, около което е осеяно обаче с гръцки острови, поддържа тезата, че островите нямат личен континентален шелф и не пораждат право на изключителна икономическа зона.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР