Турският цветарски сектор изпрати 65 милиона стръка цветя в 24

...
Турският цветарски сектор изпрати 65 милиона стръка цветя в 24
Коментари Харесай

Турция продаде 65 милиона цветя в 24 държави за Свети Валент...

Турският цветарски бранш изпрати 65 милиона стръка цветя в 24 страни за Свети Валентин. Атмосферата в оранжериите в южния средиземноморски град Анталия е забързана, тъй като е център за произвеждане на цветя в страната в навечерието на 14 февруари.

Служителите на бранша идват на работа в ранните часове на деня, с цел да събират най-вече червени цветя и главно карамфили от оранжериите.

Исмаил Йълмаз, ръководител на борда на Асоциацията на експортьорите на декоративни растения и артикули, сподели за Анадолската организация (AA), че секторът е завършил 2021 година със 148 милиона $ (1,99 милиарда лири) експорт и стартира годината с обещаващ ритъм.

Секторът е сложил цел за експорт от 180 милиона $ за 2022 година, означи Йълмаз, като сподели, че данните през първия месец на годината „ ги накара да са оптимисти “, защото имаше 12% нарастване спрямо предходната година.

Общо 65 милиона стръка цветя, на стойност 9 милиона $, са изпратени в Европа, сподели той. Цветята са доставени в 24 страни за Свети Валентин, като Нидерландия е най-важният пазар.

„ Холандия не купува за локалния пазар, а препродава цветята на доста страни в Европа и света.”

Други значими пазари за бранша са и Обединеното кралство, Германия, Румъния, България и Украйна, сподели той.

Йълмаз акцентира, че множеството карамфили се създават в Турция и че аленият вид е най-предпочитан за Свети Валентин.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР