Турският президент Тайип Ердоган заяви в сряда, че се е

...
Турският президент Тайип Ердоган заяви в сряда, че се е
Коментари Харесай

Ердоган: С Путин ще строим газов хъб, Европа може да ползва руски газ през Турция

Турският президент Тайип Ердоган съобщи в сряда, че се е договорил с съветския си сътрудник Владимир Путин за образуването на хъб за природен газ в Турция, оповестява.

Говорейки пред членове на своята партия в Народното събрание, Ердоган сподели, че Путин е споделил, че Европа може да получи своите газови доставки от центъра в Турция.

" Европа в този момент е заета с въпроса по какъв начин да си обезпечи топлота през идващата зима. Ние нямаме подобен проблем. Разбрахме се с съветския президент Владимир Путин да създадем газов център у нас, посредством който, както той самият споделя, природен газ може да бъде доставен в Европа, тъй че Европа ще поръчва газ от Турция “, сподели още Ердоган.

С концепцията да се сътвори в Турция най-големият газов хъб в Европа, където да се пренасочи изгубеният размер на преноса през Северен поток, президентът на Руската федерация приказва предходната седмица на форума Russian Energy Week. По думите му става дума за опцията за създаване на още една газопроводна система и основаване на хъб в Турция, през който да се доставя газ за трети страни, най-вече европейски, в случай че имат интерес от това.

Въпросът за основаването на хъб беше разискван на 13 октомври в Астана на договарянията сред съветския и турския президент. Според Ердоган центърът се възнамерява да бъде основан в най-кратки периоди, като най-подходящото място за него е районът Тракия в европейската част на Турция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР