Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в неделя, че хората

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в неделя, че хората
Коментари Харесай

Ердоган заплаши валутните спекуланти, които купуват чуждестранни валути в очакване на срив на лирата

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи в неделя, че хората от финансовия бранш, които купуват задгранични валути, очаквайки, че лирата ще падне, ще платят " доста висока цена ", и ги заплаши, че Министерството на финансите работи по този въпрос, осведоми Bloomberg.

Турската лира се срина с повече от 4% по отношение на американския $ в петък, като най-големият му еднодневен спад, откогато валутната рецесия се задържа през август, поражда опасения, че турците купуват повече задгранични пари, защото връзките с Вашингтон се утежняват.

Данните от централната банка демонстрираха в четвъртък, че депозитите в задгранична валута, в това число скъпите метали, притежавани от турски локални поданици, са достигнали рекордно високо равнище през седмицата до 15 март и икономистите оповестиха за спад в доверието в лирата.

Лирата поевтиня още малко по отношение на $ и загуби още позиции от петък, когато се търгуваше на 5,7625 за $.

По време на пропаганда заместните избори в Истанбул Ердоган споделя, че " някои хора " са почнали да предизвикат Турция и че те се пробват да отслабят лирата против задграничните валути със своите кооператори в Турция.

" Предупреждавам тези, които се занимават с сходни действия в навечерието на изборите, че знаем самоличностите на всички ви. Ние знаем какво вършиме всички. Знайте това, след изборите ще си платите солено " споделя той.

На 31 март турците ще гласоподават на локални избори.

В изявление за телевизияTGRT Haber по-късно в неделя Ердоган споделя още, че Турция ще накаже и тези от интернационалната общественост, които правят " манипулативни измами " на валутния пазар.

Ердоган не прецизира към кого са ориентирани неговите мнения, само че в събота турските банкови и пазарни регулатори декларират, че са почнали следствия по тъжби, че отчет на JP Morgan е предизвикал спекулации на истанбулската борса и е увредил репутацията на банките.

В отчета се споделя, че е налице висок риск лирата да спадне след локалните избори, като се предлага клиентите на банката да заложат на $ в Съединени американски щати. Такива препоръки са типични за потребителски бележки за банки от международен мащаб.

Финансовият министър Берат Албайрак декларира в петък, че спекулантите опетняват турската стопанска система в обществените медии и че операцията е сходна на тази по време на антиправителствени митинги през 2013 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР