Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сигнализира днес, че страната му

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сигнализира днес, че страната му
Коментари Харесай

Ердоган: Приятелството на Турция не може да бъде спечелено с подкрепа за тероризма

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган алармира през днешния ден, че страната му към момента не е подготвена да ратифицира участието на Швеция в НАТО, като съобщи, че Стокхолм би трябвало да работи по-усилено върху " домашното ", което би трябвало да свърши, оповестиха турските медии.


В речта си след съвещание на кабинета Ердоган още веднъж осъди изгарянето на Корана в Швеция предходната седмица, като го дефинира като закононарушение от ненавист против мюсюлманите.

" Ясно декларирахме, че решителната битка против терористичните организации и ислямофобията са нашата алена линия ", сподели Ердоган и добави, че всички би трябвало да одобряват, че другарството на Турция не може да бъде извоювано с поддръжка за тероризма или основаване на пространство за терористите.

Турция забави даването на дефинитивно утвърждение за участието на Швеция във военния съюз, обвинявайки страната, че е прекомерно снизходителна към антиислямските демонстрации и групите, които Анкара счита за опасност за сигурността.

Към тях спадат и войнстващите кюрдски групировки, които водят смъртоносно, продължаващо десетилетия въстание в Турция.

Работническата партия на Кюрдистан води тридесет и осем години протест против Турция, в който починаха десетки хиляди души.

Съединените американски щати и Европейският съюз са я оповестили за терористична организация.

Алиансът желае да позволи приемането на Швеция до срещата на водачите на НАТО в Литва на 11-12 юли, само че Ердоган съобщи, че Стокхолм към момента има задължения, които би трябвало да извърши.

За разширението на НАТО е належащо утвърждението на всички негови членове, а Турция и Унгария са единствените страни, които към момента не са утвърдили кандидатурата на Швеция.

Относно продължаващата руско-украинска война Ердоган съобщи, че Анкара се бори за определяне на мир в района и не разрешава искрата на спора в района да се популяризира в Турция.

" Споразумението за черноморското зърно, реализирано предходната година, дава историческа опция за преустановяване на " бруталната " война ", сподели Ердоган и добави: " Ако тази опция, която предлага на страните честен излаз, можеше да бъде употребена, нямаше да се стигне до разрушенията и сълзите, претърпени до момента ".

" Зърнената договорка, която стартира с Истанбулския развой, и дипломатическите старания, които продължиха с размяната на пандизчии, за жалост бяха блокирани и изчерпани от военното лоби. Цената за това заплатиха бойци, цивилни жители, десетки хиляди хора ".

През юли предходната година Тюркя, Организация на обединените нации, Русия и Украйна подписаха в Истанбул съглашение за обновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който беше спрян след началото на руско-украинската война през февруари 2022 година

В Истанбул беше основан Съвместен координационен център с присъединяване на чиновници от трите страни и Организация на обединените нации, който да следи доставките.

" Ние сме в стеснен контакт с държавните глави на двете страни. Поемаме самодейността при всяко събитие, което носи риск от задълбочаване на споровете. Надявам се, че и отсега нататък ще запазим уравновесената си позиция. Ще продължим дипломатическите си старания, до момента в който мирът не надделее ", съобщи Ердоган. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР