Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се съгласи на 10 юли

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се съгласи на 10 юли
Коментари Харесай

Reuters: Западът с ентусиазъм посрещна съгласието на Ердоган за влизане на Швеция в НАТО

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се съгласи на 10 юли да поддържа кандидатурата на Швеция в НАТО за разширение на военния съюз и подсилване на балтийския фланг, а Турция получи заричане от Швеция да поддържа участието й в Европейски Съюз. Агенция Ройтерс цитира изказвания на водачите на алианса, които с наслада одобриха тази вест.

Ердоган се съгласи да изпрати молба за присъединение на Швеция към НАТО в турския парламент, което би трябвало да постави завършек на траялата месеци драма, влошила връзките сред членовете на блока.

Ето по какъв начин водачите на алианса посрещнаха тази вест:

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг:

„ Радвам се да оповестя... че президентът Ердоган се съгласи да изпрати протокола за присъединението на Швеция към НАТО до Великото национално заседание допустимо най-скоро и да работи в тясно съдействие с него, с цел да подсигурява ратификацията “, сподели той на конференция.

Изявление след срещата Турция-Швеция-НАТО:

„ И Турция, и Швеция ще се стремят да се възползват оптимално от опциите за разширение на двустранната търговия и вложения.

Швеция ще поддържа интензивно напъните за възкръсване на процеса на присъединение на Турция към Европейски Съюз, в това число модернизацията на Митническия съюз ЕС-Турция и либерализирането на визовия режим.

Шведският министър председател Улф Кристерсон:

„ Много е хубаво, това беше моята цел отдавна и мисля, че през днешния ден получихме доста добър отговор и направихме доста огромна крачка към участието “, сподели той на конференция.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън:

„ Приветствам известието, направено довечера от Турция, Швеция и генералния секретар на НАТО “, сподели той в изказване.

„ Готов съм да работя с президента Ердоган и Турция за подсилване на защитата и възпирането в евроатлантическата зона. “

Германският външен министър Аналена Бербок:

„ Добри вести от Вилнюс: най-сетне е разчистен пътят за утвърждението от страна на Турция на участието на Швеция в НАТО. Общите ни старания дадоха плод. Всички сме в по-голяма сигурност. Честито, Швеция! " - написа тя в обществените мрежи.

Върховният представител на Европейски Съюз по външните работи Жозеп Борел:

„ Днес беше направена историческа стъпка във Вилнюс. Пътят на Швеция към НАТО е отворен! Това е добра вест за шведския народ и за нашата обща политика за сигурност и защита. Силното НАТО прави Европа по-сигурна “, разяснява той новината в обществената мрежа.

Британският министър председател Риши Сунак:

„ Това е исторически миг за НАТО, който ни прави по-безопасни. Швеция, чакаме с неспокойствие да те приемем в алианса “, написа той в обществената мрежа.

Френският външен министър Катрин Колона:

„ Приветствам известието на Турция за желанието й да ратифицира протокола за присъединение на Швеция към НАТО и се надявам това да стане бързо. Швеция ще направи нашия съюз по-силен “, сподели още тя в обществената мрежа.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР