Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се отказа от това да

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се отказа от това да
Коментари Харесай

Ердоган се отказа от експулсирането на западни дипломати

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се отхвърли от това да желае експулсирането на западни дипломати.

Ердоган разгласи, че западните посланици са създали крачка обратно и ще бъдат по-внимателни в своите изказвания, съобщи организация Ройтерс.

По същото време посолството на Съединени американски щати и още девет дипломатически задачи разгласиха изказване, в което показаха, че се придържат към дипломатическата спогодба за невмешателство във вътрешните работи на страната хазаин.

В събота Ердоган заяви, че е наредил на турското външно министерство да разгласи посланиците на 10 страни, в това число Съединени американски щати, за личност нон грата поради апела им за освобождение от пандиза на известния турски човеколюбец Осман Кавала.

Той е арестуван в ареста от четири години по обвинявания във финансиране на митинги и присъединяване в опита за прелом през 2016 година Кавала отхвърля обвиняванията.

Съединените щати ще продължат разговора с Турция за превъзмогване на различията посред им, съобщи по-късно представителят на Държавния департамент Нед Прайс, представен от Ройтерс

" Администрацията на (президента Джо) Байдън се стреми към съдействие с Турция по общите цели и, както с всеки съдружник от НАТО, ще продължим да водим разговор за превъзмогване на всевъзможни различия. Смятаме, че най-хубавият път напред е посредством съдействие по въпросите от съвместен интерес ", сподели пред кореспонденти представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс.

В същото време той съобщи още, представен от Франс прес, че Съединените щати остават твърди в своя ангажимент да предизвикват правовата страна и спазването на човешките права в Турция.

Според наблюдаващи задачата на турския президент е да отклони вниманието от икономическата рецесия - инфлацията в страната гони 20 %, а лирата загуби една четвърт от цената си по отношение на $ от началото на годината, отбелязва Агенция Франс Прес.

Успокояването на напрежението през вчерашния ден докара до повишение на курса на турската лира, която по-рано денем поевтиня до най-ниското си ниво по отношение на $.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР