Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се е договорил с руския

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се е договорил с руския
Коментари Харесай

Ердоган е заявил на Путин, че продължава с усилията за възобновяване на зърнената сделка

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се е договорил с съветския си сътрудник Владимир Путин за скорошното му посещаване в Турция . Това заяви Дирекцията по връзки към турското президентство след състоялия се телефонен диалог сред двамата водачи, съобщи Българска телеграфна агенция, като се базира на турската държавна телевизия ТРТ-Хабер. Датата на визитата не се прецизира.

От пресслужбата на Кремъл също потвърдиха, че се правят подготовки за възможна среща сред двамата водачи.

По време на телефонния диалог двамата държавни ръководители са разискали и разновидностите за обновяване на действието на съглашението за експорт на зърно от украински пристанища. Ердоган е показал, че Турция ще продължи да поставя дейни старания и употребява дипломацията за възобновяването на действието на така наречен зърнена договорка.

Турският президент посочи смисъла на Черноморската самодейност, която съгласно него съставлява " мост на мира ", осведоми Дирекцията по връзки на турското президентство, показва ТРТ-Хабер.

Миналия месец Москва прекрати присъединяване си в " зърнената договорка ". 

Спирането на действието й за дълго време няма да е от изгода за никого, а най-вече ще пострадат едва развитите страни, които имат потребност от зърно, споделил Ердоган, като добавил, че цените на зърното са се повишили с 15 % след прекратяването на действието на договорката за зърното.

Междувременно пресслужбата на Кремъл удостовери „ готовността на Москва да се върне към договорката за зърното, когато Западът извърши нейните условия “, осведоми ТАСС. 

Потвърдена е готовността за връщане към Истанбулските съглашения, незабавно щом Западът фактически извърши всички закрепени в тях отговорности към Русия, заяви пресслужбата на Кремъл. 

Русия е решена да си сътрудничи с Турция и с други заинтригувани страни в създаването на разновидности за доставка на съветско зърно на нуждаещите се страни , е споделил Путин.

„ Турският държавен глава посочи по време на диалога, че не би трябвало да се подхващат стъпки за ескалация на напрежението в границите на руско-украинския боен спор “, осведоми още турската телевизия ТРТ-Хабер.

Ердоган благодарил на Путин за изпратените от Русия самолети-амфибии за гасене на горските пожари в Турция. 

Турският водач също по този начин изрази удовлетворение от възходящия интерес на съветските туристи към Турция.

Президентите на Русия и Турция разискаха още развиването на търговско-икономическите връзки сред Москва и Анкара, реализирането на планове в енергийния бранш и съдействието в региона на туризма.

Страните показаха удовлетворение от устойчивото повишаване на стокообмена сред страните, който в края на предходната година се удвои, оповестиха от пресслужбата на Кремъл.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР